понеделник, 8 юли 2013 г.

Разкрития

Висшите държавни служители са родени с късмет! Отчетоха приходи от хазарт, тото и лотария

Късметът явно следва висшите държавни служители - това е изводът до който стигнахме
преглеждайки декларациите по Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни постове, които всяка година се публикуват на страницата на Сметната палата. Мнозина от деклараторите са обявили приходи от лотария, тото и дори хазартни игри.

Така например в декларацията си Кирил Димитров от Софийската градска прокуратура е посочил, че е придобил със съпругата си Елена вилно място в Плевен, като правно основание е посочено "дарение", а за произход на средствата - "лотария".

Следователят от Националната следствена служба (НСлС) Красимир Кръстев, който работи по делото за подкуп срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров е декларирал 46 500 лв., за чийто произход е посочил "Еврофутбол и др.". За 2011 г. Кръстев декларира далеч по-скромни печалби със същия произход - 26 хил. лв., но пък през 2010 г. е обявил, че е спечелил 42 700 лв. от "Еврофутбол" и "Спортингбет".

Хазартните игри очевидно са популярни в съдебната система. Така например през 2011 г. прокурорът от ВКП Людмил Петков беше спечелил на хазарт фолксваген голф. Пак за същата година следователят от Добрич Станимир Овчаров декларира 31 хил. лв. спестявания от "заплата и печалба от хазартни игри в offsidebet.com".

В декларацията на председателката на общинския съвет в Самоков Ирена Коцева е записано, че съпругът й Сотир Коцев е спечелил на лотария през 2009 г. "Форд Фиеста". Друг представител на местната власт – кметът на Силистра Юлиян Найденов, също декларира автомобил – "Опел Астра", за чийто произход е посочил "лотария".

Кметът на община Борино Октай Алиев е спечелил 14 224 лв от "хазартни игри. Депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов е декларирал 6520 лв. чиито произход е "Премия джакпот".

Далеч по-скромна печалба е декларирала съдията от Окръжния съд в Бургас Калина Пенева, чийто съпруг е спечелил... 200 лева от спортния тотализатор. За 2011 г. окръжният следовател от Пловдив Димитър Тодоров декларира 8842 лв. печалба от тотото.