неделя, 1 септември 2013 г.

Разкрития!

Имало ли е авария в АЕЦ "Козлодуй"?

Георги Котев- ядрен експерт
Ето какво показват оперативните данни. Първо да видим картината на натовареността на мощностите (блокове 5 и 6) от по-рано през деня, 31 август 2013 г.:


Както се вижда от графиката, тази сутрин блок №6 е работил на около 95% натоварване от номинатната си мощност. Преди броени минути се прибирам в къщи и заварвам следната картинка, от преди около един час:



Тази графика закръглава данните за един календарен час. В същото време от сайта на АЕЦ-а виждаме следното:



6-ти блок работи вече на 84, а не на 95%!!!
Много е вероятно между 21:00 и 22:00 часа тази вечер да е сработила аварийната защита на реактора, а след това много бързо да са извадили от него контролните органи, които подтискат верижната реакция на делението, и сега да се опитват да възстановат стария режим.
За сега няма кой да ни каже истината, но аз продължавам да следя ситуацията и своевременно ще ви информирам.
Само дакато пишех тези редове обаче мощността на 6-ти блок продължаваше да пада.

Данните от 23:00 часа показват, че най-вероятно просто са намалили мощността на 6-ти блок с 10-12% и няма нищо тревожно, но понеже е странно и нелогично е хубаво да се следи, какво и защо правят. Във всеки случай мощността на 6-ти блок продължава да пада.


Ситуацията е още по-подозрителна, защото, както се вижда от първата графика, преди 3 дни мощноста на същия блок е била повишена, а сега се понижава под тогавашното ниво.
Мощноста продължава да пада наистина нелогично, защото на същия блок му предстои спиране за планов ремонт и презареждане след около месец и половина, а горивото е силно неизгоряло.


Мощноста продължава да пада. Най-вероятно не става въпрос за аварийна ситуация, но въпреки това продължавам да следя, защото случващото е доста странно.


Мощноста на 6-ти блок продължи да пада, но вече отива към успокояване. Вече подозирам, каво би било "обяснението" на ядрената мафия, за възникналата ситуация, но въпреки това то не би издържало на контра аргументите, които бих им отправил, ако между нас имаше диолг. Само че те диалог не желаят, защото това би им пречило да си правят, каквото и когато си поискат.



За сега ще де въздържа да излагам своята версия на таз вечершната случка, защото нямам с кого да кореспондирам. Ако ядрената мафия реагира тогава ще чуете едновременно и двете страни. Смятам това за справедливо.