понеделник, 23 септември 2013 г.

Разкрития!

КТБ и Пеевски лапнаха "Техномаркет"

Корпоративна търговска банка (КТБ) и Делян Пеевски успяха да сложат ръка и върху
"Техномаркет" - веригата за бяла и кафява техника от която пазаруват стотици хиляди българи.
Как стана сделката?
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която се оглавява от семейния приятел на Пеевски и майка му Ирена Кръстева - Петко Николов е разрешила на лихтенщайнската компания Domtech Holding да стане мажоритарен собственик на "К енд К Електроникс", която притежава "Техномаркет". Засега параметрите по сделката не се съобщават, но по непотвърдена информация зад лихтенщайнската компания стои Корпоративна търговска банка.
Според неофициалната информация финансовата институция, която беше един от основните кредитори на групата, сега преобразува заемите си в собственост, като увеличава капитала на групата. Сега дружество на банката навлиза като акционер чрез регистрираната в Лихтенщайн компания Domtech Holding AG. Според Търговския регистър на княжеството фирмата е създадена през юни тази година и е представлявана от консултантска компания със седалище във Вадуц.
"К енд К Електроникс" е лидер на българския пазар на електроника и управлява търговска верига "Техномаркет", която има 55 търговски обекти в страната. Компанията от своя страна е и изключителен доставчик за България на марките Samsung, Panasonic и LG. Приходите й през миналата година са били  549 млн. лв. спрямо 608 млн. лв. през 2010 г.