четвъртък, 26 септември 2013 г.

Актуално!

Парламентът- Цирк „Балкански“

С надлъгване между ГЕРБ и БСП започна днешното пленарно заседание на Народното събрание, по време на което трябва да се обсъжда внесения от бившите управляващи вот на недоверие към кабинета "Орешарски".  Заседанието започна с половин час закъснение. Около 9.30ч. групата на ГЕРБ, която вчера отказа да се регистрира и по този начин провали заседанието и насрочения дебат по вота, влезе в залата  и председателят на парламента Михаил Миков обяви, че има достатъчно депутати за кворум.

Той поиска квесторите да преброят дали зад банките има над 121 души, колкото е изискваният минимум присъствие по правилника на парламента. След като получи резултатите Миков заяви, че има кворум от 207 присъстващи, откри заседанието и подложи на гласуване седмичната програма на парламента.

От ГЕРБ възразиха, че проверката трябва да бъде направена чрез електронната система за гласуване, като се позоваха също на правилника. Миков обаче отказа с аргумента, че в залата очевидно има достатъчен брой депутати и не нужна проверка чрез електронната система.
ГЕРБ ще сезират Конституционния съд (КС) заради начина на преброяване на кворума в парламента.
„Ще сезираме Конституционния съд за тези груби нарушения на парламентарния правилник“, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Шпикерът на парламента не е шпикер, а е шмекер", каза в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напусна гневен пленарната зала, след като Михаил Миков откри заседанието чрез кворум, осигурен с преброяване от квесторите.