понеделник, 28 октомври 2013 г.

Разкрития

САЩ подслушвали съюзниците си и от София

Службите на САЩ подслушвали европейските си съюзници от 19 бази на континента, сред които и в София, сочат данни от Агенцията за национална сигурност (НСА), разпространени в понеделник онлайн от журналиста Глен Грийнуолд.
Ден по-рано сп. “Шпигел” съобщи за 80 шпионски станции в света, от които 19 в Европа, на Службата за събиране на специална информация. Публикуваната световна карта от радиоелектронното разузнаване на САЩ (SCS) потвърждава и допълва информацията, като сортира станциите по дейността им. Някои осъществявали “активно наблюдение”, други са спящи или предоставят техническа поддръжка.
Станцията в София е “обслужвана от персонал”. Данните са към 13 август 2010 г. Около нас са действали US шпионски бази в Истанбул, Атина, Тирана, Сараево, Прищина и Загреб.
Испания стана поредната европейска страна, разгневила се на САЩ, след като стана ясно, че американските шпиони са проследили 60 милиона телефонни разговора в страната само за месец, съобщи АФП.
Твърденията за “мониторинг са неподходящи и неприемливи”, обяви вчера испанското външно министерство на посланика на САЩ.
Новината гръмна часове преди делегация от Европарламента да отлети за Вашингтон с тридневна мисия. Тя трябваше да проучи дали масираното подслушване от трансатлантическия съюзник нарушава основните права на европейците.
Агенцията за национална сигурност (НСА) на САЩ записвала данни за милиони разговори в Испания, разкри “Ел мундо”. Вестникът публикува графика на шпионирането за месеца между 9 декември 2012 г. и 8 януари тази година. Пикът е бил на 11 декември, когато са проследени 3,5 млн. разговора. Изданието твърди, че има уговорка от журналиста Глен Грийнуолд да получи изключителен достъп до изнесената от Едуард Сноудън информация за Испания.
Американски сайт твърди, че Италия също е подслушвана от агентите на НСА. За същия месец, когато агенцията е записала 60 млн. разговора в Испания, е прихванала и 46 млн. в Италия. Службите на страната пренебрегнаха твърденията и коментираха, че става дума единствено за “мониторинг”.
По-рано стана ясно, че за същия период са преслушани 70 млн. разговора във Франция. Същевременно са следени телефоните на 35 държавни глави, сред които германската канцлерка Ангела Меркел.
Президентът на САЩ Барак Обама научил за това едва в средата на тази година след вътрешен междинен преглед на програмата, твърди “Уолстрийт джърнъл”. Той веднага наредил да спре следенето на някои лидери, включително и на Меркел.