понеделник, 28 октомври 2013 г.

Актуално

Напрежение в СУ! Окупиран е и Пловдивския университет

Напрежението около Софийския университет продължава да ескалира. По време на
Академичния съвет, от който се очаква да даде яснота за официалната позиция на ръководството относно окупационните действия на студентите, провкатори от  движение "Призив" разпалиха страстите пред един от входовете на сградата.
Студентът Борис Боев прочете декларация, осъждаща действията на окупация. Хората обаче го разпознаха като член на младежкото БСП.  В този момент обаче контраокупаторите бяха заобиколени от групата, подкрепяща действията на протестиращите. Адреналинът моментално се повиши и във въздуха започнаха да се носят обичайните освирквания, придружени със скандирания: "Червено боклуци!".  Ситуацията беше изключително нажежена, но благодарение на адекватната реакция най-вече на студентите, до насилие не се стигна и въпреки заплахите провокаторът не отнесе нито един удар. Пловдивският университет също се надигна. Една от аудиториите ще бъде окупирана днес.
От прозорец над входа на Ректората вече е спуснат транспарант с надпис “Ако не ние, кой? Ако не сега, кога?”.
Пловдивският университет е поредният, който ще бъде окупиран от протестиращи студенти. Окупирани аудитории има в Софийския, откъдето започна протестът, Нов български, НАТФИЗ. Студенти от Националната художествена академия подкрепиха колегите си в СУ. Очакват се окупации в Музикалната академия, както и инициативи в УНСС.