петък, 20 юни 2014 г.

Потоп във Варна! ВИДЕО


11 СА  ЖЕРТВИТЕ ВЪВ ВАРНА
Положението в квартал „Аспарухово” е бедствено. Главната улица е наводнена. Има закъсали автомобили и автобуси, които възпрепятстват движението. Отнесена е пътна настилка, а в кварталите „Аспарухово и „Галата” няма ток. В момента в кв. „Аспарухово” продължава да вали. 

От високите части на кв. "Аспарухово" е дошла висока вълна, която е изненадала хората от квартала, който е разположен на скат в южната част на града, разказват очевидци. С кал е залята е цялата централна улица, която свързва квартала с града, съобщи Дарик.

В дере, което се намира под ул. "Горна студена" в квартал "Аспарухово", има залети с кал и тиня много коли и 10 къщи. Властите призовават хората да се качат на високите части на къщите си, защото се очакват още силни валежи тази нощ. 
Очевидци разказват пред Дарик за множество спасени в последния момент хора.
Мъж се пресегнал от терасата си на първия етаж и издърпал дете от калната вода...
Друг разказва, че младеж спасил едно дете, а братчето му се намерило час след това, за щастие - живо, макар и премръзнало.
Хора и коли са се премятали в калната вода.
Поне петима души се издирват във варненския квартал „Аспарухово”, където ситуацията е бедствена след обилния дъжд. Информацията потвърди пред Дарик говорителят на РДВР Варна Ивана Милева, която не даде подробности за възрастта и пола на издирваните. По думите й, ниската част на квартала се е наводнила и улиците „Балкапан” и „Розова долина” са опасни за хората в района. На място са изпратени екипи на Гражданска защита, на Пожарна безопасност и на полицията, които са се включили в издирването на изчезналите хора.
Най-вероятната причина за ситуацията е сриналият се заради проливния дъжд баир на Джанавара, който е затрупал платното по пътя за „Аспарухово”. Към 23 ч. премиерът Орешарски съобщи чрез Фейсбук, че е пратил вицепремиера Цветлин Йовчев, гл.секретар на МВР Светозар Лазаров и директора на Пожарна безопасност Николай Николов във Варна.
Хората в квартала говорят, че липсват три деца, но информацията не е потвърдена.
Десетки са затрупаните коли от образувалото се свлачище.
35 л/кв.м дъжд се е излял във Варна, съобщават от общината. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л/кв.м. Метеостанция на разсадник "Керия" във Варна измери 107,1 литра на кв.м. дъжд за 2 часа и половина. Това съобщи за Varna24.bg читател.
Премиерът Пламен Орешарски реагира на ситуацията във Варна малко след 23 часа през профила си във "Фейсбук". Той написа: 
"Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове разпоредих спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Очаква се до минути двамата да пристигнат във Варна. Следя ситуацията постоянно." 
"В момента звъня на цялата държава. Трябва да ви кажа, че отговор няма от никой. Слава Богу, на местно равнище се организирахме. Централна помощ никаква", каза кметът на Варна Иван Портних.
"Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него", отговори Пламен Орешарски във Facebook.
Той също ще бъде в морския град утре сутрин.
Еврокомисар Кристалина Георгиева написа в "Туитър": "С голяма скръб научавам за трагедията във Варна. Следя ситуацията с внимание и тревога. Изразявам моето пълно съпричастие с пострадалите!"