четвъртък, 19 юни 2014 г.

Цветан Василев Част II: Пеевски разпределя всички строителни проекти в държавата

Няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата. Те разпределят вече
всички строителни проекти и обекти, каза днес във втората част на интервюто пред Би Ти Ви мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. По думите му една от тези "марионетки" е собственикът на "Водстрой" Иван Мирински.

Формално Делян Пеевски не е длъжник на Корпоративна търговска банка, но има набор от фирми, обслужвани от нея, със скрит краен собственик, който бойкотираха банката и не обслужват задълженията си, каза Василев. Той не скри, че знае, че реалният им собственик е Пеевски.

Според него този бойкот няма да е проблем за банката, защото тя ще започне да се разпорежда с обезпечаващите кредитите активи и ще си вземе парите. Цветан Василев призна, че КТБ е кредитирала придобиването на медийната група на Петьо Блъсков, но уточни, че не е участвал в управлението на вестниците.

Никога не ми е харесвало, че вестниците на семейството на Делян Пеевски се използват за политическа саморазправа, каза банкерът. Опитал да говори за това с майката на депутата от ДПС, но "комуникацията била трудна". Той добави, че не чете вестниците на семейството на Пеевски, защото "нивото на списване не е достатъчно добро".

Василев обясни, че неговият интерес от покупката на вестниците е била към притежаваният от тях терен на ИПК "Родина". "Тогава беше време на бум на имотите. Моята цел беше да финансиам покупката, те да останат за фамилията на Пеевски, а аз да участвам в потециалния проект за имота", обясни Цветан Василев

Според него първите искри между него и Пеевски са започнали да прехвърчат още през миналата година, когато той започнал да злоупоребява с името на банкера. "Той обикаляше на различни места и казваше Василев иска да стане това, да се назначи този или онзи", поясни Цветан Василев. Според него разривът му с Пеевски не е икономически.

Като "медийна бомба" описа банкера твърденията, че спор за разделянето на парите от строителството на Южен поток е в основата на конфликта. "Начинът за търга беше скандален и непрозрачен. Южен поток е полезен проект за България и южната част на европа, но търгът за основен изпълнител трябва да бъде повторен, смята Василев.

Попитан дали той е дал пари за предизборната кампания на "България без цензура" Василев каза, че единствено бонусът от ТВ7, дадени на Николай Бареков при напускането му, може да се приема за такава подкрепа. "Останалите средства нямам идея от къде ги е взел", уточни Василев.
За Иво Прокопиев
Различията между мен и Иво Прокопиев са принципни, обясни Цветан Василев „Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев, там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ „Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това”, каза Цветан Василев.