сряда, 20 август 2014 г.

Ветко Арабаджиев купи хотел „Кемпински" в София

След близо 7 години ходене по мъките „Кемпински хотел Зографски" в София, познат повече
като „Японския", най-сетне си има нов собственик. Баровската сграда на столичния бул. „Черни връх", построена през 1979 г. по проект на известния японски архитект Кишо Курокава, стана част от бизнес империята на големия пловдивски хотелиер Ветко (Вълчо) Арабаджиев.

Хотелът бе изваден на тезгяха още през 2007 г., малко след смъртта на собственика му Иван Зографски. Предприемачът го взе от държавата през 1994 г. за 65 млн. германски марки. Сделката обаче беше изключително изгодна за него, защото плащането стана чрез брейди облигации. Парафа под сделката слага Ренета Инджова. След смъртта му „Японския" остана за наследниците на бизнесмена - Илия Зографски, Кирил Зографски, Ирина Зографски-Иванов и Надя Брюкелман.

Първоначално за „Кемпински" хотел се искаха 200 млн. евро, но кризата при имотите сви претенциите на продавачите. Така сделката е сключена за около 45-50 млн. евро. Срещу парите 58-годишният Ветко Арабаджиев влиза като собственик в 5-звездната екстра, която разполага с цели 442 стаи. „Японския" пък е любимо място за срещи на ВИП софиянци и престъпни босове. В панорамния ресторант на последния етаж често могат да бъдат засечени шоумени като Слави Трифонов, бизнес дами като Цветелина Бориславова и Петя Славова, олигарси като Кирил Домусчиев, братя Диневи и Васил Божков и откровени мафиоти от калибъра на Киро Японеца, Маджо и Маргина.

Историята на хотела гласи, че е построен от българската компания „Техноекспортстрой", но с помощта на японската „Мицубиши". Като прибавим и автора на архитектурния проект Кишо Курокава, разбираме защо „Кемпински" е познат повече като „Японския".

Новината за продажбата, която брокери окачествиха като „сделка на годината", дойде в понеделник, когато Комисията за защита на конкуренцията разреши смяната на собствеността, стана ясно от публикация в регистъра на КЗК.

Официално купувач е регистрираното в Пловдив дружество „Виктория Груп ВМ", което досега не е извършвало каквато и да било търговска дейност. То пък се притежава от регистрираната на Сейшелите офшорка „Лавана тур лимитед". Седалището на компанията е на бул. „Княгина Мария Луиза" №8 под тепетата, където са регистрирани и други фирми на Ветко Арабаджиев, сред които „Виктория еър", „Любимец агро" и „Красива Марица". В директорския борд на „Виктория Груп ВМ" са вписани дъщерите на мултимилионера - Златомира и Александра, става ясно от проверка в Търговския регистър. Алекс пък от 2011 г. е снаха на алкохолния бос Миню Стайков, след като се ожени за сина му Стайко.

От анализа на сделката излиза, че дружеството е регистрирано специално за покупката на „Японския" - на 4 юни 2014 г. Производството в КЗК за концентрация предвид мащаба на бизнес империята на Арабаджиев пък е образувано само две седмици по-късно - на 19 юни. В сделката за 100 млн. лева е включена както пловдивската фирма, собственик на хотела, така и още една компания - „Фортуна инвестмънтс", която притежава съседен на хотела парцел.

До щастливата развръзка за родения в Асеновград предприемач се стигна, след като Арабаджиев успя да се пребори за хотела в конкуренция с купувачи от Близкия изток, както и със собствениците на „Химимпорт" от групировката ТИМ. В края на 2013 г. дружеството „Бизнес център Изгрев", свързано с основните акционери в „Химимпорт", купи миноритарния държавен дял във фирмата собственик на хотела, за който плати 1,935 млн. лева. Баровецът от Филибето беше сред кандидатите и за столичния хотел „Хилтън", но за купувач през 2013 г. бе определен Спас Русев.

Иначе Ветко Арабаджиев е сред най-големите хотелиери в страната. Под шапката на неговата „Виктория груп" влизат 4 туристически обекта в Слънчев бряг. Това са огромният „Виктория палас" с 950 легла, „Чайка бийч", „Аркадия" и „Метропол". Негова собственост е и курортът „Елените", включващ 4 хотела и вилно селище. Когато към това прибавим и 5-звездния хотел „Пампорово" в едноименния курорт, както и хотел „Марица" в Пловдив, разбираме за размаха на Арабаджиев, сочен като един от най-богатите българи въобще.

Икономисти коментираха, че сделката не е приумица на разглезен богаташ, а много добър бизнес удар. „Кемпински" докарва повече от прилични годишни доходи. Капитализацията му за 2012 г. сочи, че хотелът има приходи от 14,4 млн. лева. Съпоставка с печалбата от 26,8 милиона на останалите хотели на Ветко Арабаджиев показва, че новата придобивка прави повече от половината от целия доход на бизнесмена", коментират спецове от туристическия бранш.