петък, 17 октомври 2014 г.

На тази дата: 17.10.1814г. 1,5 млн. литра бира заливат Лондон, разрушени са къщи и удавени хора

На 17 октомври 1814 г. лондонската енория св. St. Giles е подложена на така нареченото
„Бирено наводнение", довело до разрушаване на къщи и до смъртта на 9 души. Тогава в пивоварната „Мо и компания” (Meux and Company Brewery) на улица Тотенхайм Корт Роуд се взривява цистерна с обем 610 000 литра, предизвиквайки верижно разрушаване на другите цистерни в сградата. В резултат почти 1,5 млн литра пиво се изливат на улицата. Бирената вълна с височина 4,5 м. разрушава две къщи и пробива външната стена на пъба Tavistock Arms, затрупвайки с отломки 14-годишната барманка.
Пивоварната се е намирала сред бедни къщи в мизерните покрайнини Сент Джайлз, където цели семейства живеят в мазета, бързо напълнили се с бира. В резултат загиват 9 души: осем са удавени предимно деца и млади момичета, тъй като възрастните са на работа. Деветата жертва умира от алкохолно отравяне. Ако инцидентът е станал нощем, жертвите вероятно са щели да бъдат много повече.

Роднините на някои от загиналите излагат техните тела за разглеждане в своите домове и събират такса от любопитните. По време на една такава демонстрация се събира такава голяма тълпа, че подът не издържа и зяпачите се оказват в избата, все още пълна с бира.

Произшествието е разглеждано в съда, но и съдията, и заседателите признават произшествието като резултат от непреодолима сила, за която никой не трябва да носи отговорност.

Пивоварната обаче се оказва в сложна финансова ситуация, възникнала от загубената бира. При това значителна част от щетите съставлява предварително платеният данък от все още нереализираната стока. Предприемачите обаче успяват чрез Парламента да решат казуса в своя полза и да си върнат налоговите вноски, което им позволява да запазят компанията.

През 1922 г. пивоварната е съборена и на нейно място сега се издига театър „Доминион”.