четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Мистериозен американски самолет каца след 2 годишна тайна мисия

X-37B - мистериозният безпилотен самолет на американските военновъздушни сили, се
завръща на Земята след двегодишна тайна мисия в орбита, предаде Си Ен Ен.

Очаква се той да кацна във военната база "Ванденберг" в щата Калифорния.
Летателният апарат прилича на малка космическа совалка. Той излетя от базата "Кейп Канаверал" във Флорида на 11 декември 2012 г.

Целта на X-37B е да демонстрира американските космически технологии за многократна употреба, заявиха от ВВС на САЩ. Оттам допълниха, че изпробваните технологии включват модерни системи за управление, навигация и контрол, системи за предпазване от топлина, уплътнения срещу високи температури, системи за леки полети и автономни орбитални полети.

Но самият факт, че самолетът е бил в орбита почти две години, пораждат слухове и намеци, че той е бил използван със съвсем други цели. Говори се дори, че това е някакво ново космическо оръжие в шпионажа.

Предишната мисия на X-37B, завършила на 16 юни 2012 г., продължи 469 дни според американските ВВС. А когато стартира сегашната мисия, от командването на военновъздушните сили казаха, че тя вероятно няма да е последната. Ще бъдат необходими много полети, за да бъдат изпробвани новите технологии.

X-37B е 9 метра дълъг и 3 метра широк. Размахът на крилете му е 4,3 метра. Летателният апарат тежи 5,5 тона. Той излита в Космоса с ракетата "Атлас V".