четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Радан Кънев: „Ако ГЕРБ иска мнозинството да включва Делян Пеевски, очевидно ще трябва да се откажат от Реформаторския блок“

Говорителят на Реформаторския блок и избран за депутат от Варна Радан Кънев заяви, че Делян Пеевски е факторът, който определя дали ГЕРБ иска общо правителство с дясната коалиция или не иска.

„Ако ГЕРБ иска мнозинството да включва Делян Пеевски, очевидно ще трябва да се откажат от Реформаторския блок“, каза Кънев в сутрешния блок на бТВ.

Той обясни, че са поставили само две условия - демонтиране на мафията от властта и формацията на Николай Бареков да не бъде част от мнозинството.

„Това било скандално и извиване на ръце“, иронизира Кънев.

Зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова обаче репликира по телефона, че преговорите били прекратени след като не са получили отговор на въпроса кой ще подписва ангажиментите от името на Реформаторския блок.

„На въпроса вие 5 партии ли сте, те казаха 5, другите не са редовни членове. Вчера обаче се оказа, че партиите не са 5, а са 7. После г-н Исмаилов каза - да, ама ние може би ще излезем...“, даде примери Бъчварова.

„Реформаторският блок допусна сериозна грешка като не излъчи навреме един председател на организацията“, призна и Радан Кънев.

Според него обаче единственият юрист на вчерашните преговори – Цецка Цачева, „очевидно не е била на висота“. Той припомни, че Реформаторският блок е регистриран два пъти в ЦИК с едни и същи лица и е ясно кой го представлява.

„Това не може да се каже нито за Патриотичния фронт, нито за „България без цензура“, каза Кънев.

Лидерът на ДСБ очаква заедно с ГЕРБ да бъдат „гаранти, че България няма да се отклони от европейския си път на развитие“.

Според Радан Кънев отдавна било ясно, че ГЕРБ нямат голямо желание да управляват с Реформаторския блок, но след като „се разбере, че няма как с Реформаторите и Пеевски заедно“, ГЕРБ щели да изберат отново тях, прогнозира Кънев.

Той декларира готовност Реформаторският блок да продължи преговорите във всеки момент, когато бъде отново поканен от ГЕРБ.