сряда, 15 октомври 2014 г.

Реформаторите ще настояват за двегодишен кабинет

Въпреки отказа на ГЕРБ да приеме вариант за поставяне на лимит на живота на евентуалното бъдещо правителство, в сряда Реформаторският блок ще настоява той да е максимум две години.

Партията на Бойко Борисов и Блокът ще се срещнат по обяд в парламента като част от серията консултации за съставяне на правителство. Днес,  за да стиковат обща позиция и обсъдят точка по точка исканията си, на "Раковска 134" се събраха лидерите на РБ и излъченият от него преговорен екип. След продължилото шест часа заседание нито един от участниците в него не пожела да каже с какви позиции, искания и условия отива на преговори Блокът. От изявленията на Радан Кънев, Меглена Кунева и Петър Москов стана ясно само, че в РБ били единни. Обсъждането пък се проточило, защото минали през целия конспект от предизборната си програма. Коман Исмаилов, Николай Ненчев и Божидар Лукарски директно избягаха от журналистическите въпроси.

И все пак, от Блока споделиха, че възнамеряват отново да поставят условието за 2-годишен мандат на кабинета, след което парламентът да се разпусне и да се проведат нови избори. И вчера, и днес, при разговорите с БСП и ДПС от ГЕРБ заявиха категорично, че този вариант е неприемлив и се мотивираха с тежките реформи, които не могат да бъдат осъществени в такъв кратък времеви диапазон, както и с правото да поставят те условията като партията, на която най-много избиратели са гласували доверие.

Все пак от РБ били склонни да отстъпят от тази си позиция, ако получат гаранции за старт на реформата в исканата от тях посока.

"При всички положения двегодишната рамка е обвързана с искането ни за конституционни промени", бе лаконичен Радан Кънев, визирайки друг момент от програмата на Блока - за промяна в основния закон, с която прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

Според него обаче надали имало много оптимисти, които да смятат, че в 43-то НС ще се събере конституционно мнозинство за целта.

Засега от ГЕРБ не дават сигнал, че са склонни да променят конституцията в тази посока. Предпазливи са и по отношение на исканията на РБ за главния прокурор.

Склонни са само да подкрепят идеята ВСС да се раздели на две камари - на прокурорите и следователите и на съдиите. Както и на някои други промени като премахване на делегатските събрания, намаляване на политическата квота във ВСС и др.

Днес на Меглена Кунева й се наложи да обяснява отново, че вчера сутринта не е била в централата на ГЕРБ, където случайно бе засечена, за да реди задкулисно постове с ръководството на партията на Борисов. Повтори че била там във връзка с предстояща среща на ЕНП на 23 октомври. Партията й Движение "България на гражданите" не е част от ЕНП, но стартирала преговори.

Покрай следизборните страсти обаче в средите се шушука, че Кунева се опитва да си уреди пост като постоянен представител на България в ЕС. Говори се и че Лукарски се е прицелил в поста на спортен министър. Но това са непотвърдени засега слухове.