сряда, 15 октомври 2014 г.

На тази дата: 15.10.1917г.Екзекутират най-известната шпионка Мата Хари

На 15 октомври 1917 г. е екзекутирана Маргарета Гертруда Зееле, известна повече като Мата
Хари, холандска танцьорка и куртизантка, останала в историята като най-известната шпионка. Родена през 1876 г. в Леуварден, провинция Зееланд, тя израства в Лайден, а едва 18-годишна се жени и заминава със съпруга си, който е морски офицер, за Ява. Двамата се връщат в Холандия през 1903 г. и се развеждат, а същата година Маргрета заминава за Париж.

Там си изкарва прехраната с циркови номера и като модел, а от 1905 г. започва да трупа популярност като танцьорка на екзотични танци под артистичния псевдоним Мата Хари. Успехът й е подплатен от финансовата подкрепа на милионера индустриалец Емил Етиен Жиме, чиято любовница става.

Фриволното й поведение я допуска до висшите среди и тя поддържа близки отношения с политици и военни не само във Франция, но и в Германия и Русия. Това пък й дава възможност след избухването на Първата световна война да работи като двоен агент, ползвайки се и от факта, че Холандия остава неутрална.

Уличена е като шпионка през януари 1917 г., когато френските служби прихващат шифровано радиосъобщение на германския военен аташе в Мадрид, в което се споменава за агент Н-21. По съдържащата се в него информация французите решават, че агент Н-21 е именно екзотичната куртизантка.

Мата Хари е арестувана през февруари в Париж, обвинена е в шпионаж в полза на Германия и е призната за виновна. Разстреляна е на 15 октомври. Впоследствие обаче много нейни биографи твърдят, че тя е била пожертвана от шефа на френския контрашпионаж Жорж Ладу, който сам е бил двоен агент.