неделя, 12 октомври 2014 г.

Юанът става резервна валута в ЕС

Само след три дни Европейската централна банка ще обсъди много важно решение. Във
фокуса ще бъде добавянето на китайския юан към валутите, в които се съхраняват резерви. Новината бе съобщена само неофициално от агенция "Блумбърг", но е съвсем очакван ход от страна на европейските банкери.

Ако ЕЦБ наистина започне да купува юани, то в началото обемите няма да са големи. Въпреки това очакваното решение е изключително важна стъпка за международното признание на китайската валута. Преди броени дни Поднебесната империя изпревари САЩ и вече е най-голямата икономика в света, но въпрекит това юанът не е сред основните валути, в които държавите съхраняват резерви. Валутните резерви по света са основно в долари (61%), евро и швейцарски франкове.

Но сега е времето, в което и най-консервативните финансисти трябва да преразгледат отношението си към китайските пари.

"Юанът ще стане много популярен и ще поскъпне", коментира бившият шеф на Бундесбанк Аксел Вебер.

Има три важни фактора, подкрепящи юана. Това са търговските излишъци на Китай, растящото чуждестранно търсене в условията на суша при финансовите активи и търсенето на валута като средство за съхраняване на стойността и средство за разплащане. Дори и когато доларът е силен, китайските пари не губят стойността си.

Данните на системата за междубанкови разплащания SWIFT показват, че реално китайските пари вече имат силно европейско присъствие. В Германия и Великобритания сделките в юани за последната година са се увеличили над два пъти, показва статистиката. Тези стъпки не са еднопосочни. Преди броени дни на Шанхайската фондова борса еврото официално бе въведено като резервна валута. В Китай очакват това да улесни търговията с ЕС през следващите години.