вторник, 11 ноември 2014 г.

На тази дата: 11.11.1918г. Краят на Първата световна война

На 11 ноември светът отбелязва годишнината от Първата световна война, която спира точно в 11 ч, на 11-ия ден от 11-ия месец през 1918 г.
На тази дата в гората край Компиен е подписано примирие между Антантата и Германия, с което се слага край на войната. За Антантата под документа стои подписът на маршал Фердинанд Фош, шеф на съюзното командване, а за германската страна параф слага Матиас Ерцбергер, представител на германското правителство.

Преговорите за примирие се водят от началото на ноември, когато в Берлин вече виждат, че Централните сили са загубили войната, а съюзниците им един по един са се предали. Германският главнокомандващ Паул фон Хинденбург изпраща на 7 ноември телеграма на Фош с искане за среща. Той бърза да уреди примирието, тъй като в Германия тлее революция, а Мюнхен, Берлин и други градове са на ръба на бунта.

По време на тридневните преговори маршалът се появява само два пъти – първо, за да попита германците какви са исканията им, и накрая, за да подпише договора. Всъщност реални преговори няма. Германците са притиснати допълнително с новината, че кайзер Вилхелм II е абдикирал. На 11 ноември Ерцбергер все пак полага подпис и примирието става факт.