вторник, 30 декември 2014 г.

На тази дата: 30.12.1922г. Създаден е СССР

Ленин и Сталин
На 30 декември 1922 г. е образуван Съюзът на съветските социалистически републики (СССР). Съветският съюз е трансконтинентална, еднопартийна и тоталитарна държава в северната част на Евразия, съществувала между1922 и 1991 г.

Списъкът на съюзните републики на Съветския съюз се променя с времето. В последните години от съществуването си той се състои от 15 съюзни републики. Съветска Русия (РСФСР) е далеч по-голяма от останалите и доминира в почти всяко отношение - площ, население, икономически потенциал и политическо влияние. Общата площ на Съветския съюз преди началото на неговото разпадане през 1991 г. е над 22,4 млн. кв. км.
Населението на СССР по данни от 1989 г. съставлява 286,731 млн. души. Към началото на разпада на Съюза (излизането на Прибалтийските републики от състава на СССР на 6 септември 1991 г.), при среден прираст на населението от 0,9% годишно, то е било към 293,6 млн. души. Съветският съюз се е нареждал сред страните с най-голямо население - на 3-то място (след Китай и Индия) в света.

От населението руснаците са били най-многобройната националност, следвани от украинците, узбеките, беларусите, казахите. Най-голяма част от населението на СССР заемат източните славяни - руснаци, украинци и беларуси, следват тюркски народи (в Средна Азия) - узбеки, казахи, туркмени, киргизи и др. В района на Кавказ живеят азербайджанци, грузинци, арменци и др., в Прибалтика - литовци, латвийци, естонци и карели, a в югозападната част на СССР - и молдовани. Други големи народи, представени в населението на Съветския съюз, са някои националности, дали име на автономна република - татари, чуваши, башкири, мордовци, както и поляците, немците и евреите.