понеделник, 15 декември 2014 г.

Трима заложници се спасиха в Сидни

Tрима предполагаеми заложници са излезли от кафенето в центъра на Сидни, в което бяха
държани от въоръжен с огнестрелно оръжие мъж в продължение на близо 6 часа. В заведението остават неизвестен брой заложници. Според различни източници техният брой е между 13 и 40 души.
Единственото искане, което е отправил досега похитителят, е да проведе разговор с австралийския премиер Тони Абът. Полицаи са обкръжили площада „Мартин плейс”, където се намира кафенето.
След противоречива информация относно броя на похитителите полицията потвърди, че само един човек държи заложниците в кафенето, което принадлежи на веригата за шоколадови изделия „Линд”. Въпреки това все още не може да се каже дали това е терористична операция.
Редица сгради са евакуирани, а метро и автобусни станции са затворени след началото на заложническата криза в търговския център „Мартин плейс” в Сидни. Държавната библиотека и сградата на парламента на щата Нов Южен Уелс остават евакуирани. Спирката на „Мартин плейс” и няколко автобусни линии са закрити.
В същото време, подозрителен предмет наложи евакуацията на операта. Няколко часа по-късно полицията обяви, че се е изтеглила, но въпреки това сградата остава затворена за публиката.
Преговарящи се опитват да установят контакт с похитителя. По-рано той заяви, че е поставил взривни устройства „из целия град”.
От самото начало на заложническата криза на витрината на кафенето беше поставен черен флаг с бели арабски букви. По-късно стана ясно, че флагът представлява шахада – фраза от Корана, която гласи: „Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк”. Въпреки това, някои анализатори предполагат, че поставянето на надписа на черен фон трябва да се възприема като символ на ислямистите. Освен това се твърди, че похитителят носи и други атрибути на ислямистите, като например брада и лента на главата.