сряда, 3 декември 2014 г.

Иран започна война с „Ислямска държава”

Говорител на Пентагона заяви, че Иран е нанесъл въздушни удари срещу цели на „Ислямска държава” в Ирак, съобщава Би Би Си. Джон Кърби каза, че атаките не са координирани със САЩ, които също извършват военна операция в региона от август досега.
Високопоставен ирански военен представител е отхвърлил възможността за евентуално коопериране на действията на двете страни срещу „Ислямска държава”.

Според Вашингтон, би било неуместно Иран да се присъедини към коалицията срещу ИД, въпреки че дългогодишните противници вече имат общ враг. От ислямската революция в през 1979 година, отношенията между САЩ и Иран са силно обтегнати.

Произведени в САЩ самолети Ф-4 „Фантом” са били използвани от иранските военновъздушни сили за поразяване на цели на ИД в източната иракска провинция Дияла. Според Адмирал Кърби, удари са били нанасяни в последните няколко дни. „Работа на Ирак е да прегледа и координира полетите от различните страни в своето въздушно пространство. Ние летим на мисии над Ирак, координираме се с иракското правителство, когато ги провеждаме. Негово задължение е да обезопаси въздушното си пространство”, заяви адмиралът.