събота, 6 декември 2014 г.

Бойко видя документите за "Южен поток"! Нищо няма

След разпореждане на премиера Бойко Борисов за предоставяне на пълната документация по
„Южен поток“, министърът на енергетиката Теменужка Петкова възложи събирането на всички договори и споразумения по проекта. Това съобщиха от пресцентъра на МС.

Документите по проекта „Южен поток“ са предоставени на министър Петкова от Българския енергиен холдинг и от дружеството „Южен поток България“. Енергийният министър запозна премиера с документацията по проекта за изграждане на газопровод на територията на България.

Сред документите не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска территория.

Като следваща стъпка за установяване на фактите по проекта премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Теменужка Петкова и Божидар Лукарски да изготвят в оптимален срок и да го запознаят с правен, икономически и финансов анализ на събраните документи. Анализът ще бъде представен от България на редовното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации и енергетика”, част „Енергетика”, който ще се проведе на 9 декември в Брюксел.