петък, 12 декември 2014 г.

Маргарита Михнева: В историята около Петко Сертов има милиони, куршуми и смърт

„Петко Сертов е заминал ужасно притеснен за Гърция“, заяви в предаването „Още от деня“ на БНТ разследващата журналистка Маргарита Михнева.

„Вечерта в петък той заминава за Гърция с опела на едно момиче Теодора Кондова, която е племенница на Александър Сурталов – той е бил убит преди 40 дни във Варна. Сурталов е бил близък приятел на Сертов. Сурталов е зам.-председател на Партията на зелените“, обяви още Михнева.
Тя разкри, че фирмата, в която е работил Петко Сертов, е притежание на Ангел Божилов, човек от ъндърграунда, арестуван през 2010 г. от главния секретар на МВР тогава Калин Георгиев.

Представяте ли си, този човек дава работа на бившия шеф на ДАНС -  Петко Сертов, два дни след като напуска  БОРКОР, възкликна журналистката. Тя уточни още, че Петко Сертов е бил съветник на Георги Първанов и след това на Сергей Станишев.

„Петко Сертов не може да не е знаел при какъв човек постъпва на работа. Ангел Божилов управлява офшорната фирма „Вивид Пауър“, която е купила от борсата на Гърция ток за 15 млн. евро, но след това не ги е платила.Петко Сертов е бил в течение на сделката. Този ток е бил продаден в Турция отново на негова фирма – ОЕТ“, разкри още журналистката.

Фирмата „Вивид Пауър“ е регистрирана в Колумбия, но е българска компания с американски капитали, според Михнева, гърците се ориентират по домашния му адрес и прихващат сметки между Турция, Гърция и тук. Отнемат лиценза на фирмата и съобщават на българските власти.

Михнева заяви, че делото от Гърция е пристигнало в Софийския градски съд и показа документи, като посочи, че материалите по случая вече са на разположение на българската прокуратура. Михнева разкри още, че председател на борда на „Вивид Пауър“ е Димитър Ламбовски (бивш депутат от НДСВ). Преди това тази фирма е била на Румен Овчаров. От разкритията в студиото на БНТ разбрахме още, че Ангел Божилов е съветник на Тренчев по енергийните въпроси. „Съмнявам се, че ДАНС и прокуратурата знаят за какво става въпрос“, каза Михнева.

Междувременно в предаването се включи и запис с Ангел Божилов, който заяви: „За първи чувам, че съм имал такава фирма, моята фирма се казва ОЕТ. Фирма „Вивид Пауър“ не е моя, а ми беше контрагент и аз я осъдих за 13 милиона и половина. Не мога да си събера парите сега. Не знам за проблеми между мен и гръцката страна. Вчера разпоредих на моите адвокати да заведат дело за клевета срещу Михнева, защото аз съм много принципен в това отношение.“

На което Михнева контрира: Нима гръцката държава се е объркала на кого е тази фирма?  Според журналистката, Петко Сертов много добре е знаел за тези сделки.“Затова не смея да твърдя, че той ще оживее след такава история – в нея има кръв, куршуми, милиони и смърт“, заяви тя.