вторник, 9 декември 2014 г.

Алтернативните таксита Uber вече возят в София

Платоформата за алтернативен таксиметров превоз Uber официално стъпи в България. В
списъка на градове, в които функционира компанията, вече фигурира и София.

От две-три седмици във Facebook се разпространява обява за набиране на шофьори, която се предполагаше, че е свързана с Uber, но информацията не беше официално потвърдена от компанията. Самата страница, която се наричаше Kola v Grada, вече не същестува. Вместо това в официалната страница на платформата вече е вписано и името на българската столица, а сайта на компанията е преведен и на български.

Всеки, който желае ще може да ползва мобилното приложение за споделено пътуване Uber, за да се придвижи в града. Освен това компанията обяви, че открива свой офис в София и набира генерален мениджер и разработчици. Желаещите могат да кандидатсват като попълнят форма в сайта на Uber.
В София вече се движат тестови автомобили UberX, които осигуряват на пътниците достъпен начин за придвижване в града, а използващите платформата шофьори получават възможност да компенсират разходите (амортизация, поддръжка, гориво, паркинг и др.) по личните си автомобили. Пътниците имат и достъп до карта с информация в реално време, която биха могли да споделят със своите приятели и близки, които да следят тяхното придвижване.

Приложението на Uber е достъпно в магазините за приложения за iOS, Android, Windows Phone и BlackBerry и може да се изтегли безплатно. След като направите своя регистрация е необходимо да добавите кредитна или дебитна карта, с които става заплащането на пътуването. По случай старта в София компанията предоставя промо кода UBERXSOFIA за две безплатни пътувания в столицата на стойност до 30 лева всяко. Справка със сайта на компанията показва, че началната такса е 70 ст., а цената за километър е 40 ст., което е по-ниско от стандартните тарифи на таксиметровите компании.

Чрез GPS локализация Uber осъществява връзката между най-близкия до потребителя шофьор. Когато той пристигне на указаното място, потребителят получава SMS, че може да излезе. Освен това в приложението са написани имената, телефонът на шофьора и данни за колата, което позволява на клиента да се свърже с него при необходимост.

Uber разчита на шофьори и транспортни компании, които са посветени на тази си работа, т.е. това не е начин за припечелване на допълнителни пари в свободното време. Приложението има и рейтингова система за шофьорите, които получават оценки и отзиви от техните клиенти.


Плащанията се извършват по банков път, като сумите се обявяват чрез приложението. В колите няма таксиметрови апарати и допълнителни такси не се дължат.