сряда, 21 януари 2015 г.

На тази дата: 21.1.1924 г. Умира Ленин!

Последната снимка на Ленин
Ленин умира на 21 януари 1924 г., като през последните две години преди това е на практика неработоспособен, получава удар, лекува се и от предполагаем сифилис  и прекарва времето си в инвалидна количка в градчето Горки край Москва. По инициатива на Сталин е държан откъснат от текущите събития. В едно от последните си напътствия, Ленин диктува т. нар. "Писмо до Конгреса", в което съветва своите съмишленици да сменят Сталин от поста "генерален секретар на ВКП(б)", тъй като е особено властолюбив. Текстът на писмото е държан в тайна от обществеността, вкл. и от състава на Конгреса на болшевишката партия и става известен едва при последното издаване на събраните съчинения на Ленин (55 тома) по времето на Горбачов.

След смъртта му, по предложение на Лев Троцки, Ленин е балсамиран и поставен в мавзолей на Червения площад. В него е изложено на показ балсамираното тяло на Владимир Ленин. Монументалната гранитна сграда на Алексей Шчусев заимства някои елементи на античните мавзолеи особено на гроба на Кир Велики.
С организирането на погребението се занимава специално създадена комисия под ръководството на Феликс Дзержински. Първоначално церемонията е била насрочена за 24 януари, като навярно се е предполагало, че погребението ще се проведе по „скромен сценарий“: изнасяне на тялото на вожда от Дома на Съюзите, митинг на Червения площад и процедура по полагането на тленните останки до стените на Кремъл, пред гроба на Свердлов. Този вариант обаче е отхвърлен най-вероятно заради невъзможността до тази дата да пристигнат делегатите от далечните региони и повечето републики.

Тогава се появява ново предложение: събота, 26 януари. Вечерта на 21 януари са разпратени телеграми с тъжната вест за смъртта на Ленин и определената дата за погребалната церемония – 26-и. Но на 24 януари става ясно, че гробното място не може да бъде подготвено до този срок – не само заради замръзналата земя, но и заради откритите там комуникации – подземни помещения и тунели, които се налага да бъдат затворени. Това налага още едно отлагане – криптата да бъде готова не по късно от 18.00 часа на 26 януари, а погребението да се извърши на 27-и.

Отсъствието на Лев Троцки

За промяната на датата са възможни и други причини. Напр. - известният т.нар. „фактор Троцки“. Твърди се, че Сталин, опасявайки се от силния си съперник, дълго „умувал“ за датата и правел всичко възможно да не позволи на Троцки, който тогава бил на лечение в Тифлис, да присъства. Именно Троцки бил един от първите, получили телеграмата за смъртта на Ленин.

В началото той изразил готовност да се върне в Москва, а по-късно, поради неизвестни причини, премислил. За промяната в решението му свидетелства единствено ответна телеграма на Сталин до Троцки, в която Йосиф Висарионович съжалява за „техническата невъзможност Троцки да пристигне за погребението“ и му предоставя правото сам да реши: да идва или не.

В спомените на Троцки се споменава телефонен разговор със Сталин, в който последният бил казал: „За погребението в събота вие така и така няма да успеете, съветвам ви да си продължите лечението“. Троцки би могъл лесно да пристигне навреме за церемонията, ако беше използвал военен самолет, или ако действително е искал да присъства. Но той е имал причини да не се връща. Много е вероятно Лев Давидович да е смятал, че Ленин е отровен от заговорници начело със Сталин и се е опасявал да не би той да е следващият.