петък, 23 януари 2015 г.

Кралят е мъртъв, да живее кралят!

Цените на еталонната марка петрол от сорта WTI (лек суров петрол от Западен Тексас)
скочиха след като бе съобщено за смъртта на саудитския крал Абдула.

Мартенските фючърси на WTI поскъпнаха на фондовия пазар в Ню Йорк с 2,38%, което е 1,10 долара, до 47,41 долара за барел, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС.

Според АФП барел лек суров петрол (WTI) с доставка през март, се е повишил веднага след началото на търговията в Азия с 0,93 долара или 2,01%, до 47,24 долара за барел, след като се покачи с 3,1% в Ню Йорк. Барел от сорта “Брент” от Северно море остана непроменен на ниво 49,00 долара, предаде АФП.

На трона на краля на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд, който почина на 91 години, се възкачва принц Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, а престолонаследник става принц Макрин.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази специално отношение на почит към починалия крал, а египетският президент Ас Сиси напусна форума в Давос, за да оглави траурната делегация на страната си.

Крал Абдула почина в 1.00 часа в петък, като се очаква да бъде погребан още днес след обедни молитви. Кралят е шестият по ред монарх на Саудитска Арабия и бе петият от своите братя, който седна на трона през 2005 г. след смъртта на брат му крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 г.

90-годишният Абдула е страдал от белодробна инфекция, съобщава Би Би Си. В края на миналата година той бе приет в болница с пневмония. Напредналата му възраст и здравословното му състояние бяха причина за чести слухове за бъдещото управление на кралството.

Саудитска Арабия е водещ износител на петрол и има ключова роля в регионалната политика. В момента страната е изправена пред безпрецедентен смут по границите си, заради възхода на джихадистката групировка “Ислямска държава” в близките Сирия и Ирак. Екстремистката групировка обещава да свали от власт династията Ал Сауд, отбелязва Ройтерс.