петък, 23 януари 2015 г.

Местан се кани да съди България

След като ДПС не получи подкрепа отникъде за вота на недоверие към кабинета, лидерът на движението Лютви Местан се закани да съди България в Страсбург заради наложените глоби за агитация на майчин език по време на предизборната кампания. Самият Местан също бе санкциониран. В пламенна реч от параментарната трибуна той обяви, че на осмата година от членството на България в ЕС представител на парламентарна партия е глобен, защото е упражнил най-естественото си човешко право - да говори с избирателите си на майчин език. И размаха квитанция за глоба, наложена от областния управител на Сливен. Местан напомни, че текстът в Изборния кодекс за агитация на чуж език е била приета с "мил консенсус" от БСП, ГЕРБ, сините и "Атака".
"ДПС ли е в изолация, или вкупом всички вие се изолирате от ценностите, на които стъпва съвременната демокрация на ЕС? Риторически въпрос с много ясен отговор. Не сме сами. На наша страна са международните договори и затова заявявам отговорно, че ще потърся правата си в Страсбург", декларира наследникът на Доган.
"Не на изолираното ДПС, а на вас - ГЕРБ, БСП и "Атака", ви се наложи да се явите на поправителен парламентарен изпит. Тежкият поправителен изпит на европейските ценности, който всеки път ви затруднява, защото имате проблем с политическата си идентичност и с нейните демократични измерения", отсече Местан. И допълни, че само ДПС се противопоставя на езика на омразата. В движението били убедени, че няма да получат подкрепа за вот на недоверие към кабинета, но целта била "ДПС да провери целия наличен демократичен ресурс и да го мобилизираме за ценностни дебати за ксенофобията и езика на омразата". Но ударило на камък. Положителният ефект от случилото се бил, че митът за ДПС и БСП като присъдружни партии умрял.