събота, 17 януари 2015 г.

Жълтиците на Цветан Василев

Над хиляда монети, предимно златни, е натрупал Цветан Василев. Колекцията му ще бъде предадена на Националния исторически музей. Тя ще бъде превозена от централата на КТБ до Бояна с изключителни мерки за сигурност. Сред най-ценните придобивки на банкера са осем монети от най-престижната серия в света. Тя включва жълтици с ликовете на императорите Наполеон III и Франц Йосиф, римски солид от 310 г. Сред най-скъпите пък е "Двоен орел" от 1933 г (7,6 млн долара). По-рано в НИМ бе докарана и уникална колекция от картини, съхранявана във фалиралия трезор.

Банкерът сред световните колекционери на монети от 24-каратово злато

Картинната колекция на КТБ се оказа само върхът на айсберга. В НИМ вече е предаден списък на нумизматичната колекция, притежавана от банкера Цветан Василев. Списъкът съдържа 195 описа с общо над 1000 монети, повечето от които са златни. Сред тях се откроява колекцията от най-престижните монети в света, от които Василев притежава 8 - с ликовете на френския император Наполеон III, австро-унгарския Франц-Йосиф, руска монета с номинация 37,5 рубли от 1902 г., римски солид от 310 г.

В зашеметяващата колекция на банкера има много монети, в които той е инвестирал. Това са златни и сребърни инвестиционни и колекционни пари от лимитирани серии, сечени по цял свят. Така в съкровищницата са уникални юблейни колекции "Британската империя на 5 континента" от началото на миналия век (5 златни суверена) и китайска серия на тема 12 източни зодии - всяка също по 5 монети. Широко е представен Ватиканът - в трезора на КТБ се пазят монети с библейски сюжети като "Тайната вечеря" и емисия от колекцията от 8-те най-ценни златни монети на Светия престол, които са издадени в тираж за целия свят от 500 лимитирани колекции. Така 500-те ценители по света, сред които и Василев, са се сдобили с монети с изображенията на 8 папи от Пий IХ до Йоан-Павел II. В банката се пазят всевъзможни юбилейни емисии от цял свят, като най голямата - от 56 броя монети от САЩ, е от 24-каратово злато. Всяка от жълтиците е за всеки от 50-те щата и 6 са за т.нар. "съюзни територии".

Има и много тематични колекции - 7-те чудеса на света, платноходите на ХХ, на китайската панда, на австралийските кенгуру и коала, на канадския кленов лист и на африканския слон. Както и съветска серия от 15 сребърни монети, посветени на Великата отечествена война. Сред емисиите на спортна тематика без съмнение се отличава посветената на олимпийските игри в Атина (10 монети). Някои от описите ценни монети пък съдържат само по едно име - адмирал Нелсън, Александър Сергеевич Пушкин или Апостол Карамитев. Най-скъпата от тях е високорелефният американски "Двоен орел".
В списъка присъстват и всички видове български юбилейни монети - от 4 броя златни лева на цар Фердинанд до сребърно-никелови сплави от рода на "Мое детство - слънчево, прекрасно" или "Момче и вятър".

Лимитиран Адам от Ватикана за 13 бона

В колекцията на банкера Цветан Василев са и лимитирани монети, сечени от Ватикана. Така в трезора в София се пази една от всичките 960 златни пари по света, емитирани от Светия престол през 2008 г. с името "Сътворението на Адама". Тя тежи 30 грама и е с диаматър 35 мм. Номиналът й е 100 евро, а цената - 13 000 лева. Пробата на златото от колекционната лимитирана емисия на Ватикана е 917/1000.

Има уникалната сребърна Шанел

В колекцията от уникални монети има и една изящна, определена от експерти като "Истински шик". На лицевата й страна е портретът на безсмъртната Коко Шанел в профил с една от известните й капели и огърлица от перли на врата. Номиналът е 5 евро, в чест на прочутия Шанел номер 5. Монетата е изработена във Франция по дизайн на Карл Лагерфелд и е с личния му подпис. Тя е изсечена през 2008 г. в тираж, който е изкупен веднага след емитирането й. Иначе изящната монета е с тегло 22,2 грама и диаметър 37 милиметра.