неделя, 4 януари 2015 г.

Обраха руски художник чрез негова творба

Новината е следната: красноярският художник авангардист Василий Слонов бе подло ограбен преди новогодишните празници. И то не как да е, а с помощта на негово собствено произведение на изкуството. За това г-н Слонов съобщи лично на своята прелюбопитна страница във Facebook.

Както пояснява Слонов, злосторниците проникнали в неговото ателие с помощта на негово произведение на изкуството, посветено на отминалата зимна Олимпиада в Сочи - кънка за фигурно пързаляне, на която вместо плъзгача е монтиран инструмент, познат в България като "кози крак". Общата стойност на откраднатите вещи, пак по думите на автора, се оценява на "сума с пет нули", без да уточнява паричната единица.

"И ето, седя и се усмихвам, и тъпея от факта, че престъпникът е разбил всички врати с моето произведение, което е намерил пред банята вън. Мисля, че сега музеят на МВД (руското МВР, б. р.) просто е длъжен да откупи този артефакт като оръжие за взлом", пише художникът в социалната мрежа. Той добавя, че от ателието му е изчезнал целият му архив с фотографии на негови арт обекти.

Василий Слонов придоби силна популярност през лятото на 2013 г., когато неговата "сочинска изложба" (Welcome! Sochi 2014) бе свалена след гръмък скандал от фестивала в Перм "Бели нощи", защото се надсмивала над печално известната Олимпиада. Случаят съвпадна със забраната и на фотоизложбата под название "Блатна работа" и уволнението на галериста Марат Гелман от поста директор на градския музей за съвременно изкуство PERMM.

Сатирическите творби на Василий Слонов бяха арестувани за "екстремизъм" и дадени за проверка на това дали законно са използвани в тях олимпийските символи. Резултат от проверката засега няма. Но пък Слонов не пада духом и продължава да твори в любимия си стил.
Ако го сравним с някой западен авангардисти ако не живееше в Красноярск, а в Ню Йорк, Вася Слонов трябваше да е богат поне наполовина колкото Джеф Кунс. Доказателствата като снимков материал по-долу:

Пародиен плакат за Сочи 2014. Заглавието му е: Иван Грозни е убил доста народ. А сега се докопа и до олимпийския Чебурашка...














Портрет на президента-премиера-президента-премиера-президента от парични знаци.











"Художникът трябва да бъде гладен". Салам, подострен като молив.











Колелото на живота според Слонов. Върху метала на топорите са гравирани лицата на всички руски самодържци от Ленин насам. Последен, разбира се, е Путин.









"На кого ли сега му е леко?" - двоен маслен портрет. Забележете сълзичките в очите на двамата. Любопитното в случая е, че картината Слонов е нарисувал още през 2010 г.