петък, 10 април 2015 г.

На тази дата: 10.4.1979 г. В 20,34 ч. московско време е изстрелян космически кораб с първият наш космонавт Георги Иванов

На 10 април 1979 г., в 20,34 ч московско време е изстрелян космическият кораб „Съюз-33“, в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Командир на полета е съветският космонавт Николай Рукавишников.

Основната цел на „Съюз-33“ е скачване със станцията „Салют-6“, където се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента, включващи създадените за целта изцяло български системи и прибори „Спектър 15“, „Средец“ и „Пирин“. Съгласно плана, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „Союз-32“ и да се приземи с нея.

След успешния старт от Байконур, корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за сближаване и стиковане със станцията „Салют-6“. На втория ден започват маневрите по скачването на двата космически апарата. 

След приближаване на 3 km и установен визуален контакт, но внезапно отказва основният двигател на кораба „Союз-33“. Екипажът в станцията, който наблюдава опита за скачване, вижда искра от главния двигател по посока на резервния в момента на неочакваното изключване. Отказва и системата „Игла“. Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат. Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато от Земята бъде взето решение за по-нататъшните действия. Скачването е отменено, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция.

Екипажът на „Союз-33“ започва да се приготвя за връщане на Земята. Главният конструктор на кораба Юрий Симеонов взема решение да не се прави трисекундна проба на резервния двигател, а директно да се включи и да се пристъпи към кацане. Резервният двигател сработва, но не се самоизключва. Командирът Рукавишников изчаква максимално допустимото допълнително време, след което ръчно спира двигателя. В резултат на прекалено силния импулс, капсулата навлиза в атмосферата по балистична крива под много остър ъгъл. При достигане на по-плътните въздушни слоеве ускорението нараства до 10G (98 m/s²) за над две минути. За щастие космонавтите издържат това ускорение благодарение на наземните тренировки по време на подготовката им.

Причината за аварията остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата. Научните експерименти, които не успяват да бъдат извършени от „Союз-33“, впоследствие биват успешно проведени на станцията от Ляхов и Рюмин. Резултатите са предадени на специалистите от БАН.

Първият български космонавт Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. Фамилното му име по рождение е Какалов. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958). Постъпва в Българската армия през 1958 г. Завършва Военното училище в Долна Митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос". Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г. става първият българин в Космоса.