неделя, 5 април 2015 г.

Отмениха концертите на Брегович в Украйна заради Крим

Концертите на Горан Брегович в Украйна са отменени след участията му в Крим и
Севастопол, стана ясно от съобщение на организаторите от „Квартал-Концерт“, цитирано от РИА Новости. Югославският изпълнител, както той сам се определя, имаше планирани изяви в Запорожие, Днепропетровск и Харков.

Причината за отменените концерти са изявленията на Брегович при посещението му в Крим. От Министерството на външните работи на Украйна разпоредиха да се вземат „административни мерки“ срещу Брегович. Отменено бе и неговото участие в Киев, планирано за 16 май.

Горан Брегович изнесе концерт в Севастопол на 26 март. Преди това той се срещна с жители на Крим, както и с журналисти, пред които заяви, че западните санкции срещу Русия не го притесняват, а на Балканите винаги се е чувствало величието на Москва.

Миналата година Руската федерация анексира Крим и Севастопол сред спорен референдум, проведен в града и областта. Киев, Европа и САЩ не признават промяната на територията. Украйна настоява, че Крим е неин, макар и временно окупиран. Позицията на „Кремъл“ пък е, че жителите на полуострова демократично са избрали чии граждани да бъдат.