неделя, 19 април 2015 г.

Съдия Румяна Ченалова отвръща на удара!

След като бе освободена от съда срещу парична гаранция от 8000 лева, съдия Румяна Ченалова изложи собствената си позиция по обявяването й за общодържавно издирване, ареста и делото срещу нея в студиото на Нова телевизия. Заедно с нейния адвокат и брат Станимир Ченалов тя поиска нещо просто - право на защита.
"Един човек, случаен или не, застава пред органите на досъдебното производство и в рамките на няколко разпита разказва някакви неща, които доукрасява, допълва нещо за някакви подкупи. Парадоксът е, че е разпитан само един човек и то извън съдебната зала. Недопустимо е без доказателства да се хвърли такава кал върху един магистрат - че е взел подкуп." Това каза бившата съдийка Румяна Ченалова в предаването "На светло" по Нова тв. Тя бе запитана от водещата Люба Кулезич как така в съдебна зала се е говорило за показания на свидетел, че тя е взела подкуп, за да не допусне два протокола по дело на Обединени енергийни системи срещу НЕК.

Адвокат Ченалов, нейният брат, който й е и защитник допълни: Постоянно се говори - този съдия взе подкуп, и не осъзнават хората, колко смешно звучи това в очите на човек, който се занимава с право. Дори и съдия да е взел подкуп, човек има право на жалба на следваща инстанция, там са трима души...

По повод обвиненията на френския посланик за казуса "Белведере", Ченалова обясни: Не може да обвиниш български съдия, тоест съдебната система, че извършва престъпление. И това е направено по едно висящо дело. Проблемът не е толкова, че посланикът го каза, а че никой не реагира. във ВСС не се каза една дума, нямаше обсъждане по тази тема.