четвъртък, 9 април 2015 г.

Парламентът днес ще ратифицира оспорвано споразумение със САЩ

Парламентът днес ще ратифицира споразумение между България и САЩ, което въвежда в действие закона FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Това предвижда дневният ред на Народното събрание. Разпоредбата е свързана с предоставяне на автоматична информация между данъчните администрации за всички сметки на американски данъкоплатци и на чуждестранни дружества, които са контролирани от американски данъкоплатци.

Споразумението беше подписано на 5 декември м. г.от финансовия министър Владислав Горанов и посланика на САЩ Марси Рийс. Но след внасянето му за обсъждане в комисията по бюджет и финанси на НС възникна скандал, защото депутатът от БСП Румен Гечев обвини правителството, че е подписало нереципрочната - т.нар. едностранна версия на споразумението. Според нея България е задължена да предоставя информация на САЩ, но американците на нас - не. Гечев постави въпроса и по време на парламентарния контрол, като тогава Горанов обясни, че проектът за споразумението е започнал като двустранен по време на кабинета "Орешарски", но през април м. г. е получена секретна нота от американското правителство, в която се предлага то да стане едностранно.

Ако това споразумение не бъде подписано, българските финансови институции ще бъдат санкционирани от САЩ с 30% данък върху доходи и плащания с източник САЩ, което ще блокира работата им на световните финансови пазари.