четвъртък, 16 април 2015 г.

Гледайте на живо: Пряка линия с Владимир Путин! Видео

Президентът на Русия Владимир Путин в четвъртък, 16 април от 12 часа, ще проведе традиционното си ежегодно общуване с руските граждани в рамките на "пряка линия". Традиционните телевизионни "преки линии" се появиха още по времето на първия президентски мандат на Путин. 2,2 милиона въпроса към руския президент са постъпили до днес.

На 9 април от администрацията на Кремъл започнаха да приемат въпроси на граждани към държавния глава. Той ще отговаря днес по време на 13-ото телевизионно предаване "Пряка линия с Владимир Путин". То ще бъде излъчвано пряко по три телевизионни канала и по още толкова радиопрограми.

Самият Путин ще се намира в студио недалеч от Кремъл.

В цяла Русия са инсталирани подвижни студия. От тях жителите на различните региони ще могат да се включват пряко и да задават въпроси. Тази година, за разлика от друг път, не са планирани включвания от чужбина.
Първата беседа с гражданите се състоя на 24 декември 2001 година. Рекордна по продължителност стана "линията" през 2013 година. Тя продължи 4 часа и 47 минути. През 2004 и 2012 година мероприятието не се провеждаше. Последното се състоя на 17 април 2014 година. За 3 часа и 55 минути държавният глава успя да отговори на 81 въпроса, 35 от които засягаха Крим и Украйна. В частност, президентът разказа за това, какво се е случва в Източна Украйна и как е присъединен Крим.

Най-големите бисери от преките линии на Путин


В колцентъра на „Пряка линия с Владимир Путин” се получават милиони въпроси и десетки от тях се озвучават в прекия ефир. Но продължаващата в течение на дълги часове връзка все пак се запомня с отговорите на президента. Лента.ру припомня най-ярките цитати на Владимир Путин, прозвучали по пряката линия през изминалите четири години.
„Не, не ме е срам!” (2010 г.)

Отговаряйки на въпрос за Михаил Ходорковски, Путин цитира фраза от филма „Мястото на срещата не се променя”: „Крадецът трябва да лежи в затвора”.

Защо беше уволнен кметът на Москва Юрий Лужков?

Путин се усмихва: „Може би заради неспортсменско поведение? Но този въпрос не е към мен”.

Налага ли му се да заповядва предателите да бъдат унищожени?

„Руските специални служби не използват такива методи. Колкото до предателите, те сами ще измрат, уверявам ви, защото... Ето последният наш случай за предателство, когато издадоха група от нашите нелегални. Та това са офицери, разбирате ли, офицери! – отговоря емоционално Путин. – Човекът е предал приятелите си, другарите си по оръжие, а това са хора, които са сложили живота си пред олтара на отечеството. Какво е това да научиш емика като роден, да се откажеш от близките си, да нямаш възможност да дойдеш на погребението на свои близки! Само се замислете върху това! Човекът е отдал целия си живот в служба на родината и се намерило някакво животно, което предава такива хора. Как ще живее с това до края на живота си?! Как ще гледа децата си в очите тази свиня?!”

Какво иска опозицията?

„Пари и власт. Повилняха навремето, през 90-те години, отмъкнаха заедно с Березовски и останалите, които в момента са в затвора и за които вече говорихме, доста милиард. Сега ги отблъснаха от хранилката, а те поизхатяха и искат да се върнат и да понапълнят джобовете си. Ако им позволим да направят това, те вече няма да се задоволят само с някакви си милиарди, а ще разпродадат цяла Русия.”

Владимир Путин прочете един от последните въпроси: „Не ви ли е срам от нас?”

И отговори: „Не, не ме е срам!” Но добави, че, разбира се, някои неща би могло да се направят и по друг начин.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО!