четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Вижте неизлъчена част от интервюто с Цветан Василев

Днес „Таралеж“ ви предлага неизлъчвани части от интервюто на Люба Кулезич с банкера Цветан Василев.

Цветан Василев проговори за войната с Делян Пеевски и кой плаща на златните пръсти в парламента. Днес журналистът Люба Кулезич, чието интервю с банкера разтърси държавата, показа неизлъчвани досега кадри от разговора й с Василев.

Булгартабак е пример за това как политик може да придобие собственост


Схемите за участие са най-различни – те могат да бъдат чрез офшорни компании, чрез подставени номинални собственици, каза банкерът
- Прочетох едно разследване на Атанас Чобанов от "Биволъ", който дори не живее в Белград, а в Париж. То ми прозвуча доста убедително, защото в него имаше доста информация, че собствениците на "Булгартабак" всъщност са Ахмед Доган, Бойко Борисов, Делян Пеевски. Това ли са схемите, през които политиците стават олигарси – схемата на "Булгартабак"? Скритите собствености?

- Схемата на "Булгартабак" във всички случаи е един от примерите, при който един политик може да придобие собственост. Какво е реалното положение в момента, аз нямам представа, но със сигурност знам, че Делян Пеевски е вътре в "Булгартабак". Дали той, или чрез майка си – той е представен в "Булгартабак". Схемите за участие са най-различни – те могат да бъдат чрез офшорни компании, чрез подставени номинални собственици... Скоро гледах едни опити на защитения свидетел на прокуратурата...

- Бисер Лазов?

- Да. Да налага едни имена в борда на "Дунарит", защото очевидно и тази компания му принадлежи. Странно защо пък тези имена са се появили в едни други тетрадки мои – от преди това... А тия имена ги свързвам с едни други хора. Това показва, че става въпрос за едно и също, една и съща практика. Не знам обаче тези хора дали не се притесняват, че ще ги изпързалят. Говора тези, които са заложили на тези номинални собственици. Дали не се притесняват, че ще ги изпързалят както изпързаляха мен.

- Бисер Лазов се оказа сега ключова фигура?

- Голям играч, защото той беше един от свидетелите по моето изнудване от страна на Пеевски.

- А той е присъствал?

- Присъстваше.

- Бисер Лазов е присъствал на Вашето изнудване?

- Разбира се. И затова беше много удобен да бъде привлечен на тяхна страна. Освен това той им беше разчертал още преди това всички схеми и участия на многобройните компании и в крайна сметка целените най-ценни активи.

- Значи той е бил ключов играч много преди Вие да подозирате?

- Аз казах – проспал съм някои моменти, за което си плащам.

- Но Бисер Лазов беше също сред Вашите приближени?

- Бисер Лазов трябваше да работи в бекстейджа. Той трябваше да подготвя нормалните условия за финансиране на SPV-тата във връзка с осъществянето на различните проекти, за които той никога не е имал идея и винаги са били реализирани от мен и от хората от банката. Говоря за придобиванията на големите компании, за финансиранията на определени проекти, включително и на зелено. Той очевидно не се е справял с работата, а аз съм проспал тези моменти, за което си нося своята вина.

Цв. Василев: Изненада ме арогантността на Пеевски


В прав текст ми заявиха, че ако не дам основните активи на КТБ, ще търпя всичките последствия
- Какво беше това изнудване. Може би трябва много по-точно да го кажете, отколкото в предишни свои интервюта?
- Това са основните активи, с които КТБ беше известна, защото тя контролираше сериозна част от работещата индустрия. Не е тайна, че 77% от "Виваком" бяха под контрола на структури, финансирани от КТБ, не е тайна, че 97% от "Петрол" бяха под контрола на структури, финансирани от КТБ, не е тайна, че 100% от НУРДС беше под контрола на структури, финансирани от банката. Всичките тези активи се оказаха прекалено апетитни за някои хора.
- За кои някои хора?
- Аз ги наричам най-общо политико-криминален съюз, който се олицетворява най-вече от върхушката на ДПС с най-виден представител Делян Пеевски. Разбира се, те намериха сходно мислещи и в други политически сили, за да реализират своите цели.

- Кои?
- Аз смятам, че всички политически сили по някакъв начин се възползваха от ситуацията, не намериха сили да се противопоставят на безумието, което започна през юни 2014 г. - с холивудските сценарии, с активното участие на Прокуратурата, със заплахите за убийство на Делян Пеевски, целящи само едно – всяване на паника сред вложителите на КТБ, с цел поставяне на банката на колене и респективно моето поставяне на колене. И си поискаха определена част от тези активи безвъзмездно.

- Как стана това? Делян Пеевски лично ли дойде със своята корполентна фигура?

- Делян Пеевски изпрати своя оторизиран представител, понастоящем виден собственик на "Левски" – адвокат Александър Ангелов, който заяви едно към едно, че ако това нещо не се случи, аз ще търпя всичките последствия.

- В прав текст ли го каза?

- Директно.

- Кога се случи това?

- В края на април – началото на май 2014 г.

- Бяхте ли изненадан от такъв развой?

- Бях изненадан от арогантността, защото в крайна сметка тези активи не са мои, за да ги прехвърлям на този или онзи. Тези активи са финансирани от КТБ и във философията на модела, който ние налагахме в банката, всички плюсове от реализацията на един проект трябваше да бъдат в интерес на банката и благодарение на това близо 15 години тази банка се развиваше успешно.

- Когато е дошъл този човек да Ви изнудва, Вие какво направихте? Обадихте ли се на Делян Пеевски например да му кажете: "Деляне, какво правиш? С теб сме от 15 години" примерно?

- През май ние вече имахме някаква нарушена комуникация. Аз имах достатъчно информация за това какво се подготвя, но не вярвах, че с такова лековерие управляващите тогава, ще допуснат подобно безумие.


Цветан Василев за схемите и "златните пръсти" в политиката

Пеевски легитимира собственост, която дълго време е скривал през различни фирми

- На фигури, които биват наричани златният пръст, плаща ли се пряко, за да станат златен пръст, да натискат бутона, защото от тях зависи кворумът, мнозинството?

- Тази дейност е силно амортизираща и трябва да бъде компенсирана.

- Компенсирана беше?

- Така мисля.

- От Вашата банка ли беше компенсирана?

- Нито един политически пръст не е бил компенсиран от нашата банка. Ако е имало компенсации, те са били за сметка на резултатите, които са били постигани от един или от друг бизнес.

- Не директно?

- Не директно, разбира се.

- Интересно например Волен Сидеров, като един златен пръст, получава компенсация. Къде си скрива парите? Защо НАП не се възбужда от слуховете в обществото? Значи има вариант да скриеш тези пари. Какво се случва?

- Има големи специалисти в това. Предполагам, че има начини.

- Знаете ли схемите, по които се крият собствености? Гору-долу успяхме да разберем, че Пеевски дълго време е скривал собственост през различни фирми, вериги от фирми, офшорки и пр. Нали така?

- Точно така. Сега обаче ги легитимира.

- Защо?

- Защото му бяха легитимирани през фирмата на майка му – "Балканска медийна компания" – едни скромни 50 млн. лв.

- Защо трябваше да се легитимира сега? Оголват ли го, или го прикриват?

- Сигурно има и от двете, а може би вече се чувства достатъчно силен, за да покаже, че не му пука.

Вижте вече публикуваните части от интервюто ТУК