сряда, 14 октомври 2015 г.

Радан Кънев обмисля сериозно да се кандидатира за президент

Лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев обмисля сериозно възможността да се кандидатира за президент на изборите за държавен глава догодина. Това заяви той в интервю за "Капитал".

На въпрос дали решението да се кандидатира за президент вече е взето Кънев заяви, че "преди втория тур на местните избори не може да отговори категорично на този въпрос." И уточни, че решението му не зависи от местните избори, но "не е редно да го прави преди да е завършила тази кампания, защото усилията му са концентрирани в това да подкрепи силните кандидати на РБ за местните избори". "След като завърши тази кампания, започва следващата и това не е нещо от учебниците по политология, а реален факт", заяви Кънев.

Лидерът на ДСБ уточни, че тази идея още не е обсъждана нито в средите на РБ, нито с коалиционните партньори от ГЕРБ. Преди десетина дни Кънев лансира пред "Нова телевизия" идеята си ГЕРБ и РБ да определят обща кандидатура за президент чрез предварителни избори. "Първия път когато лансирах тази идея нямаше никаква реакция от ГЕРБ", каза той.

"В политиката винаги става дума за лични решения. Те оттам нататък могат да бъдат подкрепени или не, да срещнат разбиране от политически партии или не, но винаги в началото на един важен политически процес, а аз смятам че президентските избори догодина ще предопределят в каква посока ще се движи българската политика за дълъг период от време, винаги стоят индивидуалните решения", каза той. И добави: "Аз имам стил в политиката, който е породен от убежденията ми как се прави политика. Когато се кандидатирах за председател на ДСБ предложих кандидатурата си сам. Преди това съм разговарял с много хора и съм проверявал техните реакции и тяхната подкрепа, но смятам че отговорност се носи лично. Така че в момента говорим за лично решение", заяви Кънев.

Като един от мотивите си за кандидатирането за президентския пост лидерът на ДСБ посочи "очевидната нестабилност в момента в българската политика" . Това според него се изразява в недостатъчна стабилност на външнополитическия курс, в недостатъчна скорост и обхват на реформите, но преди всичко в недостатъчните успехи в освобождаването на икономиката. "Разгръщането на конкуренцията и на всичко това, което би могло да направи българите по-богати и да даде повече работни места", каза Кънев. "Ясно е също така, че за мен над всичко друго са усилията в правосъдието, скоростта, с която се движи този процес и обхватът на реформата", заяви още той.

Според него тази колебливост в политическия курс на държавата може да бъде преодоляна по два начина. Единият са предсрочни избори. А другият е през съществуващия политически календар - през дебатите покрай местните избори тази година и президентските избори догодина. "Ако реформата в правосъдието в България се случва и външнополитическият курс, макар и трудно, се поддържа, да се говори за предсрочни избори е изключително безотговорно. Това би отнело единственото предимство, което в момента България има, и то е значително пред всички съседни държави. Ако искаме да променяме държавата смело без да предизвикваме спирала на политическа криза, това минава през изборите, които политическият календар предвижда и преди всичко през президентските избори следващата година", смята той.

На въпрос, че и сега РБ нямат никакви критики към президента Росен Плевнелиев, Кънев отговори: "Не бих се впуснал в критика към сегашния президент. Аз не случайно призовах и продължавам да призовавам за това в дясното политическо пространство да се проведат предварителни президентски избори. Смятам, че дебата в рамките на предварителните избори за президент би бил най-ценното", каза Кънев. "Управлението в момента е дясно, но не достатъчно, прозападно, но не достатъчно, пронатовско. Такова е и мнозинството в българския парламент. За да можем да отместим курса на управлението вдясно към много по-смели реформи и различни зависимости, които днес са повече от видими, е необходим политически импулс. Смятам че един цикъл от местни избори тази година, предварителни в десницата и президентски избори, в които един десен кандидат да спечели категорично без подкрепата на ДПС, са три достатъчни фактора, за да може сегашният парламент, без политическа криза, да отмести българската политика силно в правилната посока", смята лидерът на ДСБ. И добави:

"Ако аз взема такова решение след местните избори бих се явил [на предварителни избори] и срещу сегашния президент, и срещу сегашния премиер и срещу сегашния кандидат за кмет на София, защото всички те са възможни кандидатури. Така че всеки е добре дошъл първо да изложи идеите си и второ да сподели дали на президентските избори през есента на 2016 г. ще разчита на ДПС. Защото това е големият въпрос, който в момента тегне над българския десен избирател. В България десни избиратели има предостатъчно, за да спечелим изборите на първи тур. За това са необходими две неща – консолидация на десния вот и ясно разграничаване от ДПС. Но докато "Лафките" никнат на общинска земя там, където десницата твърди, че управлява, не се учудвам че десните избиратели трудно излизат да гласуват".

"Нека да изчистим този въпрос пред десните избиратели на предварителни избори. Но нека да се включат и ВМРО, и други партии, които считат себе си за десни. Аз мисля, че не трябва да ограничаваме кръга на кандидатите, както и кръга на избирателите", подчерта Радан Кънев.