петък, 16 октомври 2015 г.

Турски изтребители свалиха неидентифициран дрон

В. "Хюриет" публикува снимка на сваления дрон.
Турски изтребители са свалили неидентифициран самолет, навлязъл във въздушното й пространство, съобщи BBC. В съобщението на Генералния щаб на турските Въоръжени сили се казва, че инцидентът е станал на границата със Сирия, предава Hürriyet.

Днес във въздушното пространство на Турция, на турско-сирийската граница, бе открит самолет с неизвестна държавна принадлежност. Слет трикратно предупреждение той продължи полета си във въздушното пространство на Турция. След това наши изтребители, които патрулираха в района, в рамките на правилата за реагиране на опасност, откриха огън и свалиха този самолет, се казва в съобщението на Генералния щаб.

В него се изтъква, че подобни нарушения ще бъдат пресичани категорично и в бъдеще.

По-късно стана ясно, че е свален дрон, а не самолет.


Сирийската армия разполага с дронове. Такива самолети ползват също Русия и оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД).


Причина за тревогата в началото бе, че руски самолети няколко пъти нахлуваха в турското въздушно пространство от Сирия. Инцидентите станаха след започването на военната интервенция на Москва в арабската република на 30 септември.

Обновена!