неделя, 25 октомври 2015 г.

Създателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж обещава нови разкрития в понеделник

"Моята препоръка към хората, които нямат десетгодишен опит в криптографията, е да се върнат към старите методи: да използват традиционната поща", казва Джулиан Асанж в интервю за белгийския вестник "Льо Соар", обръщайки се специално към журналистите.

"Журналистите са третирани от разузнавателните служби като шпиони. Методите, които използват срещу шпионите, се използват и срещу журналистите, и журналистите трябва да научат методите на контрашпионажа, за за защитят източниците си", обяснява създателят на "Уикилийкс".

В понеделник той трябва да участва по телефона в дебат за "Политическата прозрачност и защитата на личния живот" в Националния театър в Брюксел. В интервюто Асанж съветва журналистите да се срещат с източниците си по време на конференции, където някой, който шпионира сградата отвън, не би могъл да ги забележи.

В друго интервю, за белгийския в. "Л'Еко", Асанж припомня, че е обещал нова серия от разкрития в понеделник, след като в четвъртък "Уикилийкс" пубикува писма от електронната поща на шефа на ЦРУ Джон Бренън.

"Обещахме да разкрием серия от документи следващия понеделник. Документи, които очакват много борци за човешки права и адвокати, но също така и хора, които са били измъчвани", уверява Джулиан Асанж. Той обещава също скоро да бъдат публикувани и информации за Договора за трансатлантическа търговия (ТТИП).

На 11 август сайтът "Уикилийкс" обеща 100 хил. евро на всеки, който му предостави копие от ТТИП. Сумата се събира чрез дарения, като в тях се включи и бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис.

"Събрахме повече от 100 хил. долара (91 хил. евро), което ни приближава до 100-те хил. евро", съобщи сайтът.