четвъртък, 24 декември 2015 г.

Местан се появи в Кърджали. Дава пресконференция

Вижте кои са с Местан в Кърджали
В 10.30 часа Лютви Местан дава пресконференция в Кърджали, в клуба на областната организация на ДПС. Информацията бе разпространена от Мюзеки Ахмед,  бивш общински съветник на движението.


Той няма да отиде на заседанието на Централния съвет на ДПС в столицата, а ще направи изявление в Кърджали. Готви шокиращо изявление! Само 4 народни представители са с него - Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али от Шумен и Венцислав Каймакамов от Пловдив.


ВИЖТЕ КАКВО КАЗА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА:

Лютви Мeстан: Заседанието на ЦС на ДПС е незаконно! Само аз мога да събера националното ръководство! Стоя зад позицията си в парламента


Председателят свиква Централния съвет на ДПС, никой друг. Това обяви в Кърджали Лютви Местан, според когото форумът в София от 13.30 часа днес, на който той ще бъде свален от ръководния пост е нелегитимен.

Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка, отбеляза още Местан. Лютви Местан не е подал оставка и няма намерение да подава.


Снощи в 22.30 часа той се чул с Рушен Риза и имали уговорката днес в 9.30 часа да получи информация дали ще има заседание на ЦС на ДПС. Местан не бил поканен на форума.


19 години съм бил коректен в ДПС, именно поради тази причина от мен трудно ще се изгради образа на предателя. Това заяви още в Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан.


 „Отправям призив към всички да имаме съзнанието, че ако загубим човешкото достойнство, губим себе си. Знам какво ме чака. Няма от какво да се срамувам. Днес ще получа най-ценния подарък", каза Местан. На журналистическия въпрос „Какъв?", Местан отговори: „Свободата, Санчо, е велико нещо!".

„Тази декларация, която аз диктувах пред голяма част от парламентарната група на ДПС, е ярка изява на образа, който искаме да изградим на ДПС-партията, която следва евроатлантическите ценности. 

За нас евроатлантизмът е израз, изпълнен с конкретно съдържание.

Балансите, за които се говори в декларацията, могат да се тъпрсят от различни държави спрямо статуса им. България и в частност ДПС не могат да останат неутрални, изхождайки от статуса си на равноправен член на НАТО. За нас е много важно да видим отношението на нашите избиратели по този казус.

Сигурен съм, че голяма част от тях не биха видели проблем и дори биха приветствали декларацията. Тази пронатовска позиция да бъде наречена протурска, а ДПС едва ли не „пета колона" за мен е неприемливо. Такава декларация би последвала независимо на чия граница би станал подобен инцидент.

Но дали тогава позицията щеше дза бъде определена като да речем прогръцка или пролатвийска. Интересът на ДПС е България да се развива като пронатовска държава и да бъде в добри отношения с партньорите си, сред които е и Турция. Независимо от какъв статут, няма да отстъпим от позицията си ДПС да се развива в евроатлантическа насоченост. Най-лошият сценарий би бил партията да се върне крачка назад към митологемите, които развенчахме", заяви Местан.

На въпрос дали при евентуалното му отстраняване от председателския пост той ще създаде нова партия, Местан отговори, че винаги ще следва идеите на Движението за права и свободи. 

Той посочи, че никой не е искал от него да подаде оставка. Председателят на ДПС предложи свикване на Централния съвет на 11 януари. Той посочи, че са необходими дебати на нива-общински и областни съвети, на които да се обсъди посоката на развитие на партията.

„Ще работя за развитие на ДПС като синоним на евроантлатическите ценности", категоричен бе Местан.


Междувременно депутатите от ДПС започнаха да се събират в сараите на Доган в столичния квартал „Бояна”. 
Има много полиция, така че най-вероятно там ще се проведе заседанието на Движението за права и свободи.
До последно мястото на събитието бе крито.

Членове на ДПС започнаха да се събират в
сараите на Ахмед Доган в Бояна.
Тунчер Кърджалиев: Поведението на Местан е смущаващо

Като смущаващо определи поведението на Лютви Местан зам.-председателят на ДПС Тунчер Кърджалиев.
Той направи коментара си на влизане на Централния съвет на ДПС в Боянските сараи на Ахмед Доган.

Кърджалиев е спряган за временен лидер на ДПС на мястото на Местан. Той отрече такъв вариант.

Обновява се!