неделя, 13 декември 2015 г.

ДСБ ще е в опозиция, в извънработно време

ДСБ реши да излезе в опозиция, но здравният министър Петър Москов ще остане в правителството на Бойко Борисов. Късно вечерта в събота партията реши да последва лидера си Радан Кънев, който оттегли подкрепата си за правителството заради бламираната съдебна реформа.

Москов ще подаде оставка като зам.-председател на ДСБ, но остава член на партията.

"Националното ръководство на ДСБ подкрепя решението на лидера за снемане на политическото доверие от правителството и парламентарното мнозинство поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като министър на правосъдието. ДСБ подкрепя провежданата реформаторска политика от Петър Москов и във връзка с решението му за оставане на поста прие оставката му като зам.-председател на партията", обяви решението на партията лидерът й Радан Кънев.

Преди партийната сбирка в Поморие Кънев обяви, че ще подаде оставка, ако партията му реши да остане във властта.

Радан Кънев не изключи подобна позиция като на ДСБ да заеме целият Реформаторски блок, ”ако са готови да приемат оставките на министрите си вътре в партията”.
”Петър Москов е един от двамата безспорни лидери на партията. Ние сме взели изключително тежко политическо решение тази вечер, ако тези партии са готови за такова решение, за да се консолидираме като единна сила, единен Реформаторски блок, би било много зряло", каза Кънев.

Той отхвърли слуховете, че между него и Москов има напрежение и коментира, че няма как в отношенията им да влязат интриги.

Москов от своя страна благодари на ДСБ за подкрепата и коментира, че оставката му настървено се иска още от първите дни на правителството.

”Няма да я получат по този начин", заяви Москов.

Радан Кънев съобщи още, че са възможни нови поправки в Конституцията между второ и трето четене.

"Чух, че е възможно да има определени промени в добра посока. Аз не съм никак сигурен, че това е процедурно възможно, но е ако процедурно възможно - може да се обсъди", заяви Кънев.

Партиите от Реформаторския блок ще излязат с обща позиция във вторник. СДС вече каза, че остава в управлението, а се очаква с подобно решение да излезе и партията на Меглена Кунева ”Движение България на гражданите”. Министрите на външните работи, на икономиката и на образованието Даниел Митов, Божидар Лукарски и Тодор Танев вече обявиха, че няма да се оттеглят от правителството. Вицепремиерът Меглена Кунева и военният министър Николай Ненчев също не са дали знаци, че е възможно да се откажат от постовете си в кабинета.

Все още не са ясни решенията на другите две партии в дясната коалиция - БЗНС и НПСД на Корман Исмаилов.