петък, 18 декември 2015 г.

Избраха Екатерина Захариева за правосъден министър

Парламентът избра Екатерина Захариева за правосъден министър. При гласуването  126  бяха "за".  66  "против, а 17   се въздържаха. В подкрепа на Захариева гласуваха ГЕРБ, АБВ„ части от ПФ, РБ и БДЦ.

По време на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че поредните персонални промени са пореден опит за закрепване на изпълнителната власт, която е с провалена политика. Според него с новия министър нищо няма да се промени и това ще продължи да генерира нестабилност.

Петър Славов (РБ) каза, че гражданската квота на РБ ще гласува "въздържал се". И поясни, че те са 5 депутати. Според него има проблем с даването за пореден път на доверие в аванс. Той припомни, че двама почтени министри са си подали оставките от този кабинет, защото не са намерили достатъчна парламентарна подкрепа за реформите. Славов все пак каза, че реформаторите ще подкрепят провеждането на реформите от страна на Захариева. Но изрази съмнение дали тя ще намери достатъчно парламентарна подкрепа за подобни реформи.

Димитър Делчев (ДБГ) обаче заяви, че голяма част от РБ ще подкрепи кандидатурата на Захариева. Той изтъкна, че съдебната реформа едва сега започва. Според Делчев новият министър ще има много кратки срокове и припомни, че през януари ще има доклад на ЕК.

"Ние не разбираме какво значи да не се дава доверие в аванс. На проблемите се търсят решения", обясни Делчев.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев аргументира защо не подкрепя Захариева.

"Захариева досега е заемала постове, за които не е имало други кандидати. Това води до два важни политически звода - че ГЕРБ нямат кандидат за министър на правосъдието и че в държавата няма достатъчно стабилно решение на тежка институционална криза. Това е знак за наближаващи предсрочни избори. В България няма реформи, няма стабилност. Държавата ще рухне. Публичните финанси ще рухнат под тежестта на огромна партийна администрация, по-партийна от тази на тоталитарната администрация през 80-те години. Държавата ще рухне от всеобхватна политическа корупция. Изборът ще бъде направен успешно с помощта на три сцепени парламентарни групи. Има преконфигуриране на парламентарно мнозинство. Нашето доверие, колеги от ГЕРБ, е изчерпано, що се отнася до реформите. На подкрепата на ДСБ вие ще можете да разчитате ако и когато започнете истинската реформа. Когато ви оставят сама в боя, тогава ще получите нашата подкрепа", каза Кънев.