понеделник, 1 февруари 2016 г.

Кунева няма да бъде издигната от групата на Реформаторския блок

Меглена Кунева няма  да стане министър на образованието като кандидатура на Реформаторския блок, заявиха депутати от парламентарната група.

За избора ѝ като номинация на РБ са необходими 16 гласа от общо 23-ата депутати от парламентарната група. Оказва се обаче, че само 13 от народните представители от блока подкрепят кандидатурата на Кунева - избраниците на ДБГ, на СДС, Корман Исмаилов и Борислав Великов.

ДСБ ще гласува против назначението на лидерката на ДБГ, а до късно снощи бе мистерия каква ще е позицията на депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Късно в понеделник петимата народни представители излязоха с официална позиция, че кандидатурата на Кунева не им е представена, както и че няма концепция за управление на сектора. Затова петимата непартийни депутати от блока декларират, че ще гласуват "въздържал се".

Ето и цялата позиция на членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок:

ПОЗИЦИЯ

1. Непартийните членове на Гражданския съвет оценяваме високо постигнатото в изпълнение на Програмата на Реформаторския блок в сферата на образованието и науката.

2. До този момент пред Гражданският съвет не е представена кандидатура за министър на образованието и науката и концепция за управление на сектора, съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидатите за изборни длъжности приети от Реформаторския блок.

3. Народните представители на Реформаторския блок от гражданската квота ще гласуват “въздържал се” за всеки кандидат, непредставил концепция и неполучил одобрението на Гражданския съвет.