По всичко изглежда, че 44-годишният готвач Беноа Виолие, обявен
за най-добрия в света в своята професия, сам е отнел живота си в неделя.
Въпросът, който всички си задават, е: защо му е да се застрелва месец, след
като е обявен за най-добрият в света?
Това е мистерията обхванала всички около известния
Restaurant de l'Hôtel de Ville в красивото швейцарското градче Крисие.
Беноа Виолие обичал лова и е публикувал преди година книга
за готвенето на пернат дивеч. Оръжието, с което се е застрелял, изглежда е едно
от тези, които е използвал при лова.
Швейцарската полиция започна разследване по случая.
Ресторантът на Виолие беше обявен през декември за
най-добрия от 1000 ресторанта в 48 държави от френското La Liste. Заради
престижа на наградата, тя беше връчена във френското външно министерство.
Готвачът е в разцвета на силите си - красив, харизматичен, с
по-спокоен нрав от повечето световно известни готвачи. Женен е за красива жена
- Бриджит, която зарязва работата си в козметичната индустрия, за да работи
заедно с него в техния тризвезден ресторант близо до Лозана, за който се
запазват места 4 месеца по-рано. Двойката има и 12-годишен син и не по-малко
фотогенично куче - Мак Куин.
В такъв случай защо французинът Виолие, който е постигал
повече, отколкото мнозина биха приели за професионален и личен успех в света,
взима пушка и се застрелва в неделя, взривявайки всички парченца от вселената,
за която му завиждат всички познати?
До момента все още никой няма идея.
„Късно следобед, полицията отива в Крисие, където в дома му
откриват тялото на г-н Беноа Виолие", съобщава швейцарската полиция.
Воалие получава гражданство преди две години. Трябвало е в
понеделник да вземе участие в представянето на последния гайд на Мишлен, в
което, както се очаква, ресторантът му запазва своите три звезди.
„Заспивам с готвенето и се будя с готвене", казва
Виолие по време на интервю през декември 2014 година. Казва и че клиентите му
са били изненадани от това колко е спокойна кухнята му и че е от онзи модерен
тип шефове, които не използват и не пият толкова много алкохол, колкото в
миналото.
Единственото, което подсказва, че нещо не е наред в живота
на Виолие, е информацията, че е загубил биологичния си баща и ментора си -
готвача Филип Роша. Воалие поема управлението на Restaurant de l'Hôtel de Ville
през 2012 година.
Роша умира през 2015 година, след като припада, докато кара
велосипед. Виолие казва, че през миналата година е загубил двама бащи.
В понеделник не само известни шефове, но и клиенти изразиха
скръбта си от смъртта на Виолие. А причините за решението му да отнеме живота
си към момента остават забулени в мистерия.
Това не е първият случай, в който известен готвач отнема
живота си.
През февруари 2003 година Бернар Лоазу, един от
най-извесрните френски готвачи, се застрелва с ловна пушка на 52 години. Тогава
той е депресиран, преуморен от работа и затънал в дългове. Същевременно един от
най-известните готварски гайдове в света - Gault et Millau, намалява оценката
си за ресторанта му от 19/20 до 17/20, като има слухове, че Мишлен ще последва
хода.
Лоазу дори е казвал, че ако загуби звезда, ще се самоубие.
Той обаче отнема живота си малко, след като разбира, че ще запази трите си
звезди за още година. Същото прави и Виолие.
Мнозина предполагат, че стаха от загубата на позиции оказва
ужасен психологически ефект върху много майстор-готвачи. Една звезда Мишлен
повече или по-малко се равнява на 25% приходи за ресторанта.