сряда, 11 май 2016 г.

Тази седмица в парламента няма да има блиц контрол

Тази седмица в парламента няма да има блиц контрол с депутатски въпроси към премиера и заместниците му. Това обяви председателката на Народното събрание Цецка Цачева на старта на новата пленарна сесия.

Според правилника на НС всяка първа сряда от месеца се провежда блиц контрол на правителството. Днес обаче пристигнали писма от Бойко Борисов и заместниците му Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, че не могат да участват, заради ангажименти в чужбина. Вицето Меглена Кунева пък имала неотложна работа в страната, затова и тя поискала извинение от депутатите. Възможнот за участие нямал и вицепремиерът Ивайло Калфин, който от вчера е в оставка, обяви Цачева. И заключи, че при това положение в дневния ред ще остане само редовният парламентарен контрол към всички министри в петък.

Решението обаче ядоса лявата опозиция.

"Вие току що съобщихте, че ГЕРБ са абдикирали от управлението на държавата! Какво значи да се отмени блицконтролът? Ние сме парламентарна република, никога досега не се е случвало да се отмени парламентарният контрол!", възмути се депутатът от БСП Румен Гечев от трибуната.

Той поиска от Цачева да насрочи блиц контрол за премиера и заместниците му до края на седмицата. Тя обаче обясни, че това не може да стане. И разказа защо.

"Темата бе поставена от г-н Алиосман Имамов (ДПС) и дебатирана и на председателския съвет. Направих всичко възможно да проверя възможностите, но такива няма до края на седмицата заради ангажиментите на премиера Бойко Борисов, на вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова", повтори тя. И разкри, че "вицепремиерът Ивайло Калфин, който е в оставка, отказва да участва в парламентарния контрол, както и в редовната му форма в петък".

Затова и председателският съвет по-рано сутринта решил Цачева да съобщи защо няма да има блиц контрол.