неделя, 8 май 2016 г.

Биограф на Хитлер: Борис III е отровен от Москва, не от фюрера

В 2500 страници, непубликувани преди снимки, четири тома и цена от 399 евро германският изследовател Харалд Занднер издава най-богатата до момента биография на Адолф Хитлер – след като в продължение на 20 години проследява всяка стъпка на германския фюрер, документира всяка среща, всеки час за зъболекар, фризьор, речите, визитите, преговорите, писмата, пише „24 часа“. Очаквано, специално място е посветено и на отношенията на Хитлер с българския цар Борис III – но историкът развенчава легендата, че владетелят е убит по поръчка от Берлин и твърди, че това е станало под давление на Съветския съюз.

Занднер познава добре историята на българското царско семейство, отбелязал е всяка среща между Хитлер и Борис, познава се лично със Симеон Сакскобургготски и за проучването си е имал достъп до архивите на фамилията.

„Не вярвам в легендата за отравянето на Борис III от Хитлер – твърди историкът, цитиран от ежедневника. – Няма такъв газ, който да проявява отровното си действие дни по-късно. Борис ІІІ се среща с Хитлер на 14 и 15 август 1943 г., а царят умира на 28 август, като преди това дори е качвал Мусала със семейството си. Едва след тази разходка той се разболява мистериозно. Хитлер праща лекари да помогнат, той е имал нужда от него и е искал да му помогне. Царят ви е отровен по поръчка на Съветския съюз, не на Третия райх.“

Занднер цитира и дневника на германския аташе в София от 43-а, полковник Фон Шонебек, според който двамата германски доктори, които са се грижили за царя – Рудолф Зайц и токсикологът Ханс Епингер – са били убедени, че царят е умрял от същата отрова, която д-р Епингер намерил две години по-рано при аутопсията на Йоанис Метаксас – бавнодействаща отрова, която действа след седмици и причинява появата на петна по кожата преди смъртта.

Историкът обяснява, че пресата в СССР обвинява за смъртта режима в Германия, който искал да вкара България във война със Съюза. Слуховете са, че нареждането за убийството идва директно от Хитлер. В отговор германският посланик у нас Адолф Беркеле отбелязва „колко нагла“ е вражеската пропаганда – самата тя искала смъртта на Борис от месеци.

Становището на самия фюрер е, че царят е отровен от италианската принцеса Мафалда Савойска, сестра на Йоанна. Секретен полицейски доклад от 43-а пък предполага, че Борис е убит от британските тайни служби. В хода на писането на книгата си Зандер е търсил потвърждение за тезата си и в московския архив – не е открил такова.

Харалд Зандер обяснява мотивацията си да създаде най-пълната биография на Адолф Хитлер с това, че иска да отхвърли много исторически неточности, предизвикани от масовото желание след войната да се отърве всеки от каквато и да е връзка с фюрера.

„В един момент се оказа, че Хитлер не е бил никъде, не се е познавал с никого, не е разговарял, не е имал роднини, не е учил, не е ходил на ресторант… – Казва изследователят. – Всичко това просто изчезва от историята. А както казва Симон Визентал: „Познанието е защита! Трябва да познаваме нещо, за да се борим с него.”

Зандер обяснява, че за мистериозния си образ се грижи и самият Хитлер – той няма снимки, в които не е във военна униформа (а ако съществуват, са укривани) или рядко във фрак; избягва писмената комуникация, няма негови подписи под решения за унищожение на хора; дава предимно устни нареждания.

Фюрерът е бил обсебен от разрушенията, твърди историкът, но по стечение на обстоятелствата никога не е виждал какво е причинил на Германия – до самия край, когато при последното си излизане от бункера си в Берлин вижда размера на унищожението.

Адолф Хитлер и никога не е посещавал концлагер – цялата концепция за изтреблението на милиони невинни за него си остава теория, която подчинените му изпълняват. А при нападението на Полша показва до каква степен е обсебен от силата си да разрушава.

„Има снимки и свидетелства за това. Хитлер не може да откъсне очи от пожарищата, които причиняват самолетите му в Полша – казва още Зандер. – Наблюдава нападението с бинокъл от сигурно място и е буквално като парализиран от страстта си по тази разрух.“

Всъщност в биографията му няма записани лични участия в кръвопролития или битки. Има един-единствен случай през 1919 г., когато е арестуван за участието си в уличен бой в Кобург, пише още „24 часа“.

И личният живот на Хитлер е обикновен – около него няма скандали, с изключение на един от 1933 г., когато има любовна афера с 16-годишно момиче. След това той изоставя всякакви отношения с жени и за негови връзки не се чува чак до появата на Ева Браун.

Всъщност през целия си живот фюрерът печели привърженици. Още преди да дойде на власт, той обикаля близката на Германия чужбина. В Швейцария само с едно турне с речи събира 30 000 франка. По-късно за тези дарения не се говори, сякаш Хитлер е паднал от небето.

„С тази биография всички тези връзки излизат наяве – казва Зандер. – Това е целта ми.”