петък, 22 юли 2016 г.

Вижте резултатите за шеф на ООН, след първото гласуване

Вижте резултатите на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, след първия кръг от гласуване в Съвета за сигурност.

Бившият словенски президент Данило Турк се нарежда на второ място след днешното тайно гласуване в СС на ООН за наследник на Бан Ки Мун.

Кандидатите са общо 12. Четирима от тях са получили "обезкуражителни" резултати - външните министри на Черна гора Игор Лукчиш, кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, на Молдова наталия Герман и бившата външна министърка на Хърватия Весна Пусич . Това означава, че те би трябвало да отпаднат от надпреварата, като се откажаат от нея сами.

Ето и резултатите на първите петима:

Гутереш - 12,0,3
Тюрк - 11, 2, 2
Бокова - 9,4,2
Йеремич - 9,5, 1
Кларк (Нова Зеландия) - 8,5,2

Това означава, че няма негативен вот за Гутереш, за Бокова са четирима, плюс двама без мнение. Тя е с най-добър резултат сред жените, но това не е достатъчно.

Процедурата не предвижда публично да се посочва след тайното гласуване резултатът. Възможно е дори до края на месеца да има втори таен вот. След него обаче също няма да има публично оповестено име. Подборът сред кандидатите вероятно ще продължи до началото на октомври. Възможно е по-късно да се включат и нови имена.