сряда, 17 август 2016 г.

Кунева ще рекламира образованието със запалки, ключодържатели и антистрес топки за 2 млн. лева

Министерство на образованието и науката обяви обществена поръчка за сувенири и рекламни материали на стойност 2 050 000 лв., без ДДС. Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове, става ясно от заданието, обявено в разгара на летните отпуски.

221 000 ключодържатели и антистрес топки са сред артикулите, с които Кунева възнамерява да популяризира дейностите по финансираната от ЕС оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. По нея българските училища, университети и научни институти би трябвало да получат около 1 млрд. лева. МОН възнамерява да купи и 35 100 шапки, тип “бейзболни”, става ясно още от документацията, както и 35 050 тениски – мъжки и дамски. Предвидена е поръчката и на 50 луксозни тефтера, които трябва да са на английски и български езици, а кориците да са от естествена кожа.

Не са пропуснати и лазерно гравирани луксозни химикалки – също 50 броя. Планирано е закупуването на още хиляди химикалки, моливи, тефтери и т.н. Авторите на заданието на обществената поръчка не са пропуснали сред артикулите, с които МОН ще популяризира науката и образованието, да включат дори и 50 (словом: петдесет) запалки, които да позволят брандиране, да имат кожен калъф, както и да са метални. Както и още 100 запалки, но пластмасови. От документацията не става ясно дали те ще подаряват на ученици или на техните учители.

Освен луксозни сувенири, с пари на български и европейски данъкоплатци, подчинените на Меглена Кунева, която отговаря и за подготовката на Българското председателство на ЕС, са решили, че могат да се закупят 10 комплекта с инструменти – отвертки, клещи и други, които също трябва да бъдат брандирани. Пари ще се дават и за 50 стъргалки за лед за автомобили, които трябва да са в комплект с метлички. И този артикул следва да се брандира. На фона на подаръчните комплекти за автомобили, МОН планира да закупи едва около 6000 USB флаш памети, които със сигурност биха били полезни, както за преподаватели, така и за учащи.

За сметка това от бюджета от над двата милиона лева, сериозно количество ще отидат за отпечатването на стотици хиляди брошури, дипляни, плакати, флаери и други хартиени носители. Всичко това на фона на загрижеността на Европейския съюз към опазването на околната среда.