четвъртък, 4 август 2016 г.

Австрия: Да прекратим преговорите с Анкара за турското членство в ЕС

Преговорите за турското членство в Европейския съюз трябва да бъдат прекратени, каза австрийският канцлер Кристиан Керн, предаде РИА Новости. Премиерът във Виена даде интервю пред медия в родината си.

Той заяви, че по време на срещата на върха на политици от 28-те на 16 септември в Брюксел ще инициира дебат относно спирането на разговорите между Брюксел и Анкара на турското влизане в блока. "Разговорите няма да бъдат от най-леките", коментира той. Според Керн Турция не може да бъде кандидат за пълноправен член на ЕС нито сега, нито в близките няколко десетилетия.

"На този етап преговорите за влизането на страната в ЕС са в рамките на добрите пожелания", допълни той. Канцлерът на Австрия уточни, че освен политически има и икономически основания да предложи спиране на разговорите. "Турция е зависима в икономическо отношения от Европа", поясни той. По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ако Турция върне смъртното наказание след опита за преврат срещу президента на държавата Реджеп Ердоган в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г., то Брюксел веднага ще спре присъединителния процес.