петък, 9 септември 2016 г.

Борисов се чу с Меркел, Вучич и унгарския си колега

Премиерът на Унгария и един от най-сериозните критици на европейската политика за справяне с бежанския поток Виктор Орбан ще пристигне в София по покана на българския си колега Бойко Борисов точно преди европейската среща в Братислава. На неформалния Европейски съвет на 16 септември ще се обсъждат именно европейският подход за решаване на миграционната криза, както и отношенията ЕС - Турция. Това съобщиха късно снощи от правителствената пресслужба.

Орбан ще е в България на 13 и 14 септември, той и Борисов ще посетят и българо-турската граница, става ясно от съобщението. По телефона снощи двамата са обсъдили и са се обединили около тезата, че в словашката столица трябва да се проведат дискусии за състоянието на ЕС на фона на излизането на Великобритания от съюза, както и все по-засилващата се миграционна вълна. Борисов потвърди тезата си, че ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема с мигранстката вълна и адекватна защита на външните европейски граници.

В телефонен разговор с германция канцлер Ангела Меркел е обсъдена подготовката на срещата в Братислава. Това бе в основата на разговорите на Борисов в Берлин по време на последното му посещение, случило се ден след срещите му с президента на Турция Реджеп Ердоган и министър-председателя на южната ни съседка Бинали Йълдъръм.