понеделник, 5 септември 2016 г.

Съпротивата „Спри Простака“ в Русия

Върховният съд на Русия отмени решението за ликвидация на общественото движение „Стоп Хам“, съобщава агенция „Интерфакс“. „Стоп Хам“ („Спри Простака“) се бори с нарушители на правилата за движение и паркиране чрез стикери и разпространение на видеоклипове от нарушенията.

Министерство на правосъдието в Русия поиска миналата година да ликвидира движението. На 12 октомври 2015-а Московският градски съд постанови ликвидацията му заради „нееднократните и груби нарушения на законодателството в сферата на некомерсиалните организации, които носят систематичен характер“. 

В решението на съда бе отбелязано, че от „Стоп Хам“ не са представили информация за своята дейност за 2013 г., а също и отчети „за обема на получените от международни и чуждестранни организации, чуждестранни граждани и лица без гражданство, парични средства и друго имущество и целите за тяхното разходване и използване“.

Пред Върховния съд представител движението заяви, че решението на първоинстанционния съд е било произнесено при нарушение на закона.

„Да, действително не сме предавали отчети, но и никакви предупреждения не сме получавали.
Освен това ние не сме участвали в делото на първа инстанция, тъй като не бяхме уведомени“, заявиха от „Стоп Хам“. По думите им, приетите санкции не са прекомерни и са в готовност да поправят всичките си нарушения.
Движението „Стоп Хам“ е създадено през 2010 г. Активистите се борят с нарушители на движението по пътищата – например лепят върху предните стъкла на неправилно паркиралите автомобили гигантски стикери с надпис:

„Плюя на всички вас, ще паркирам където си искам.“