понеделник, 5 септември 2016 г.

Газовият хъб ще бъде представен във Варна

Концепцията за газов разпределителен център "Балкан" ще бъде представена днес във Варна пред потенциални инвеститори от представители на българското правителство и Европейската комисия.

Организатор на инвеститорския форум е държавната "Булгартрансгаз" като над 30 водещи международни компании са заявили участие.

Очаква се в инвеститорската кръгла маса да се включат представители на водещи международни компании от газовия сектор, инвестиционни фондове и финансови институции.

Във форума ще участват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други.

Държавната "Булгартрансгаз" ще представи четири бизнес модела като цената в различните варианти варира между 1.2 млрд. и 2 млрд. евро, стана известно от изказване на шефа на компанията Георги Гегов миналата седмица.

За европейското измерение на проекта пред участниците ще говори Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" в генерална дирекция "Енергетика"на Европейска комисия.

Участниците във форума ще посетят утре компресорната станция "Провадия".