събота, 12 ноември 2016 г.

Любопитно: Суперлуна в понеделник – най-голямата и най-ярка от над 60 години

В понеделник, 14 ноември, Луната ще бъде по-голяма и по-ярка, отколкото сме я виждали от повече от 60 години. Стига небето да е безоблачно, моментът ще е отличен да излезем навън да я погледаме или да направим няколко снимки.

Популярното название на явлението е „Суперлуна“ и то се случва, когато пълнолунието съвпадне с момента, в който спътникът е максимално близо до Земята в орбитата си. Специалното в понеделник е, че Луната ще бъде дори по-близо, отколкото обичайно идва до нас – и съответно ще изглежда по-голяма от нормалните „Суперлуни“.

Е, медиите тези дни са преситени с хиперболични изказвания за предстоящото събитие – но не бива да сме прекалено ентусиазирани, ако Луната изглежда почти като друг път при пълнолуние. „Гардиън“ обяснява какво точно се случва и как и къде е най-подходящо да го видим.

Колко по-голяма ще е?

В 20:09 по Гринуич (22,09 у нас) Луната ще премине на разстояние от 356511 километра от Земята – тя не е била толкова близо от 1948 г. насам. Предвид, че ще е и в пълнолунната си фаза, ще видим „Суперлуна“.

Грубо казано, „Суперлуната“ е 30% по-голяма като размер и 30% по-ярка в сравнение с най-малките пълнолуния – когато Луната е на най-далечно разстрояние спрямо планетата ни – в „апогея“. По отношение на диаметъра – тя ще е 14% по-широка от тези най-малки пълнолуния.

Но е важно да се отбележи, че разликата между тази необичайно голяма „Суперлуна“ и други „Суперлуни“ – като тази от 16 октомври или следващата на 14 декември – е незначителна.

Колко по-ярка ще изглежда?

Докато една „Суперлуна“ е с 30% по-ярка от най-малките пълнолуния, понеделнишката ще е с 15 на сто по-ярка в сравнение със средното пълнолуние. Въпреки това, в ясна нощ, далеч от градските светлини, това ще предостави много повече лунна светлина, отколкото в нормално пълнолуние.

Но, в градовете или покрайнините им, разликата ще е трудна за долавяне. И, разбира се, облаци или мъгла могат съвсем да заличат ефекта или дори да скрият напълно Луната.

Колко голяма ще изглежда?

Когато говорим за размер, разликата в диаметъра между „Суперлуна“ и обикновена е около 7%. Но тъй като спътникът е високо в небето, тази разлика трудно се забелязва, защото небето е голямо и няма с какво да я съпоставим. При сравнение с Луна в апогей (когато е най-далеч) обаче разликата личи, и то ясно.

Лунната илюзия

Ръстът на реалния размер на Луната, както я виждаме, се дължи най-вече на т.нар. „Лунна илюзия“, която влияе на нашето възприятие за размера. Когато спътникът е близо до хоризонта, може да изглежда до 300% по-голям, отколкото когато се намира високо в небето – а тази разлика е далеч по-солидна от реалните 7% увеличение според разстоянието си от Земята.

„Лунната илюзия“, както името ѝ предполага, е пълна илюзия – всъщност размерите на това, което виждаме, не се променят значително в движението от хоризонта нагоре към небето. Въпреки това, ако на 14 ноември излезете и се вгледате в Луната скоро след появата ѝ, ще изпитате смесения ефект от „Лунната илюзия“ и физическия ефект от „Суперлуната“ – а това би могло да е впечатляващо.

Какво причинява „Суперлуната“?

Орбитата на Луната около Земята не описва правилен кръг, а по-скоро елипса. По този начин при обикалянето си спътникът може да е по-близо или по-далеч от планетата в различни моменти.

Когато е от близката страна („перигей“) и е във фаза пълнолуние, явлението се нарича „Суперлуна“. (Името всъщност идва от псевдонаучното поле на астрологията, но е навлязло в обща употреба.)

Как да я видим?

Където и да се намираме в северното полукълбо, залезът на Слънцето и изгревът на Луната ще бъдат сравнително близо един до друг. Ако искаме да видим „Суперлуната“ в пълен блясък, съчетан с „Лунната илюзия“, трябва да опитаме да я наблюдаваме при издигането от хоризонта нагоре по небето.

На практика това означава, че е необходимо в понеделник, около залез, да сме далеч от града и да гледаме на изток.

Следващата подобна възможност за „Суперлуна“ ще бъде на 25 ноември 2034 г., а най-близо в настоящия век спътникът ни ще е на 6 декември 2052-а – тогава разстоянието между двете тела ще е 356424 километра.